Stagiul de practică pe nave, pas decisiv în formarea profesională a elevilor militari ca tehnicieni ai Forțelor Navale
- 04/07/2025
În perioada 9 iunie – 4 iulie, elevii de anul II ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au desfășurat stagiul de practică la unitățile de nave din garnizoanele Forțelor Navale Române, din Constanța, Mangalia, Tulcea și Brăila. Cu o durată de patru săptămâni, acest stagiu reprezintă o etapă esențială în formarea profesională a viitorilor maiștri militari de marină, oferindu-le posibilitatea de a pune în aplicare, într-un cadru real de activitate, cunoștințele dobândite pe parcursul celor doi ani de pregătire.
Timp de o lună, elevii militari au fost integrați în colectivele de la bordul navelor militare, fapt care le-a permis participarea dinamică la activitățile specifice specializărilor lor. Sub îndrumarea maiștrilor militari și ofițerilor de pe nave, viitorii absolvenți și-au conturat abilitățile tehnice, s-au familiarizat cu ritmul și rigoarea muncii în echipă și li s-a oferit posibilitatea de înțelege mai bine importanța disciplinei și responsabilității în mediul militar naval.
Practica pe navele militare de la fluviu
În drumul lor spre a deveni specialiști pregătiți să deservească Forțele Navale Române, o parte dintre elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” au desfășurat, în această perioadă, stagiul de practică la bordul navelor din subordinea Flotilei Fluviale.
Parte integrantă a pregătirii profesionale, stagiul de practică le-a oferit elevilor oportunitatea de a păși din sala de clasă pe navă, unde au putut înțelege în profunzime responsabilitățile marinarilor militari de la fluviu. La bordul monitoarelor, vedetelor blindate și vedetelor dragoare fluviale, elevii au participat activ la familiarizarea cu structura și compartimentarea navelor militare, întreținerea echipamentelor și armamentului de la bord, activități de navigație și manevră în condiții reale de operare, exerciții de antrenament, control avarii, comunicații militare precum și respectarea procedurilor specifice serviciului la bordul navei.
Sub îndrumarea militarilor cu experiență din cadrul echipajelor, elevii au învățat nu doar cum să aplice cunoștințele tehnice dobândite în timpul cursurilor, ci și ce înseamnă lucrul în echipă, asumarea responsabilităților și menținerea unui comportament militar demn, în orice împrejurare.
Pentru mulți dintre acești tineri, stagiul a fost prima confruntare autentică cu rigorile vieții de bord – o experiență care le-a testat limitele, dar care le-a oferit și confirmarea vocației militare.
„Prin profesionalism, seriozitate și dorință de a învăța, acești viitori maiștri militari au demonstrat că sunt pregătiți să își asume cu responsabilitate și onoare misiunile care îi așteaptă în slujba Forțelor Navale”, susțin îndrumătorii lor.
***
Stagiul de practică precede examenele de certificare a competențelor profesionale, programate pentru mijlocul lunii iulie, după care elevii vor încheia oficial parcursul în Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Promoția 2025, denumită onorific „Regina Maria 150”, va avea ceremonia de absolvire în ultima zi a lunii iulie, moment care va marca începutul carierei militare pentru cei mai noi tehnicieni din Forțele Navale Române.