Bursa semestrială „M.m. Ghe. Cătălin Rădoi”, acordată de Liga Maiștrilor Militari de Marină, și-a desemnat câștigătorii

  • 13/03/2024

 

„Femeile puternice sunt cele care răstoarnă barierele și deschid noi drumuri. Ele nu așteaptă ca istoria să le înregistreze, ele o scriu cu propriile lor acțiuni”


În anul în care Forțele Navale Române aniversează 20 de ani de la absolvirea primei promoții de maiștri militari femei, două tinere, eleve ale Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale continuă să facă performanță și să demonstreze că armata nu este o lume a bărbaților, ci un tărâm al egalității de șanse.

Elev sergent Ana-Maria Oniceanu și fruntaș Monica Vrăbiescu au primit miercuri, 13 martie, bursa „Maistru militar Gheorghe Cătălin Rădoi”, acordată, semestrial, de către Liga Maiștrilor Militari de Marină elevilor de anul I și anul II cu cele mai bune rezultate la sesiunea de examene.
În prezența comandantului Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, comandorul Valentin Nae și în aplauzele și admirația întregului batalion de elevi, președintele Ligii Maiștrilor Militari de Marină, M.m.pr. (rz) Leonard - Marius Deaconeasa, le-a înmânat celor două laureate diplomele și sumele de bani aferente bursei.

Cu emoție în glas, președintele ligii a evocat succint personalitatea celui care a fost Maistru militar clasa a II-a Gheorghe Cătălin Rădoi, înaintat la post-mortem la gradul de sublocotenent, după ce și-a pierdut viața, la datorie, pe 5 iulie 2010, în cumplita tragedie aviatică de la Tuzla.
14 ani mai târziu, figura luptătorului Gheorghe Cătălin Rădoi continuă să fie un simbol al excelenței, al motivației pentru performanță, iar bursa care îi poartă numele și la care contribuie și soția regretatului maistru militar de marină, reprezintă răsplata și stimulentul acordate celor care, prin eforturile lor intelectuale, duc mai departe idealurile de excelență și imensă neînfricare ale întregului Corp al Maiștrilor Militari de Marină.

Cu media 9,69, elev sergent Ana Maria Oniceanu se remarcă, din nou, ca un etalon atât pentru colegii din anul ei de studiu, cât și pentru plutonul de anul I pe care îl conduce. Originară din Iași, Ana-Maria a îmbrăcat devreme haina militară, trecând mai întâi ca soldat pe la Brigada 30 Gardă, iar ulterior ca gradat profesionist la Regimentul de Infanterie Marină. A știut mereu că este menită să străbată drumul mai puțin bătătorit al curajului și forței interioare, motiv pentru care a ales să mai urce un pas în cariera militară și să devină maistru militar de marină. În anul și jumătate de când studiază la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, elev sergent Ana-Maria Oniceanu a dat dovadă de o inteligență aparte, completată de delicatețe, empatie și tact, atribute esențiale care i-au conturat în ochii colegilor portretul de lider.

Clasată prima în topul mediilor obținute de elevii de anul I după prima sesiune de examene, cu media 9,56, fruntaș Monica Vrăbiescu, a pășit pentru prima dată pe poarta Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale de pe poziția de lider. S-a clasat pe primul loc la concursul de admitere, iar seriozitatea, inteligența și disciplina au menținut-o numărul 1. Constănțeancă și etern îndrăgostită de mare, Monica este absolventă a Universității Maritime din Constanța. Are la activ 10 ani de practică în arte marțiale, iar faptul că a ales să îmbrace haina militară este doar o completare a unui caracter puternic.