Ziua Unirii Principatelor, sărbătorită la Constanța

  • 24/01/2024

 

Comandantul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, comandorul Valentin Nae, însoțit de maistrul militar de comandă, M.m.pr. Laurențiu Dragomir și șase elevi militari, a luat parte miercuri, 24 ianuarie, la ceremonia organizată în Piața Ovidiu din Constanța, cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

După întâmpinarea persoanei oficiale, respectiv prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, în Piața Ovidiu a răsunat imnul național al României, redat de Muzica Militară a Forțelor Navale. Evenimentul a continuat cu serviciul religios oficiat de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Ulterior, alături de oficialitățile locale, reprezentanții Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțeleor Navale au asistat la alocuțiunile susținute de la pupitrul amplasat în fața Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța. Printre cei care au evocat relevanța momentului istoric de la 5/24 ianuarie 1859 a fost și istoricul Constantin Scurtu, directorul filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Ferdinand I”.

„Astăzi, la Constanța, marcăm 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, nu pentru că era o unire mică, ci pentru că avea să fie prima unire importantă în istoria românilor, piatra fundamentală și momentul în care avea să vorbească și primul șef de stat de atunci, Alexandru Ioan Cuza, iar toată lumea avea să afle de România. Bineînțeles că aveam să încurcăm pe mulți din jurul nostru și chiar de mai departe. În această zi friguroasă, dar fierbinte în sufletele noastre, vreau să vă mai spun doar că România nu ar fi fost perfectă fără Dobrogea”, a transmis prof.dr. Constantin Scurtu.

După lecția de istorie ținută la – 6 grade Celsius, reprezentanții Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale s-au prins alături de ceilalți participanți la eveniment în hora unirii, îngânând, la fiecare pas, versurile scrise de poetul Vasile Alecsandri pentru a însufleți idealul de atunci al moldovenilor și muntenilor a căror voință a pus, pentru prima dată pe harta lumii, România.

Foto: Ionuț Felea/Forțele Navale Române