Ziua Armatei României în școli

  • 12/10/2023

 

„Armata este scutul țării, cel mai puternic instrument de apărare și pace” – Ioan Gheorghe Savin

Alături de camarazi ai noștri de la Centrul de Scafandri și din cadrul Flotilei 56 Fregate, i-am vizitat joi, 12 octombrie, pe elevii de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanța, pentru a le vorbi despre rolul armatei într-un stat, dar și pentru a le prezenta oportunitățile unei cariere de maistru militar de marină.

Timp de aproximativ două ore, scafandrii de luptă și colegii lor mai tineri, care au reprezentat echipajele fregatelor „Regele Ferdinand” și „Mărășești”, și-au spus propriile povești de viață, mărturisind ce i-a determinat să aleagă să îmbrace uniforma militară a Forțelor Navale Române și au dialogat cu elevii civili despre specificul misiunilor pe care marinarii militari români le desfășoară, atât în Marea Neagră, cât și în Marea Mediterană.

Militarii i-au invitat, apoi, pe elevii de liceu să probeze câteva dintre elementele ținutelor lor, respectiv vestele antiglonț și căștile de protecție. Senzația a fost pe măsura așteptărilor din partea liceenilor. Uniforma militară îi conferă celui care o poartă un sentiment de curaj și puternică încredere în sine.

Deși reticenți la început, vizibil intimidați de prezența impunătoare a scafandrilor de luptă, elevii de liceu s-au destins pe parcursul prezentării și au profitat de întâlnire pentru a-și satisface curiozitățile despre profesia militară, dar și despre accesul în sistemul de învățământ militar.

Elevii de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” ne-au permis ne despărțim de ei doar după ce le-am promis că pot veni și ei în vizită la noi, în postura de cadeți pentru o zi, pentru a experimenta o frântură în plus din ceea ce înseamnă că procesul de formare al unui maistru militar de marină.

Activitatea desfășurată astăzi s-a înscris în proiectul „Ziua Armatei în școli”, inițiat și desfășurat de structurile din Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro, în toate județele din țară. Ajuns la cea de-a XI-a ediție, proiectul își propune să aducă specificul profesiei militare mai aproape de cei mai tineri cetățeni și de a-i inspira să fie curajoși, demni și mândri de naționalitatea lor.