Adio, arme!

  • 01/10/2023

 

Toamna este, deopotrivă, un anotimp al nostalgiei și al transformării, al melancoliei și al noilor capitole. Cu satisfacția lucrului bine făcut, colegul nostru M.m.pr. Laurențiu Mardan, cel mai bun specialist al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale în specialitatea Arme sub apă, a spus „adio, arme”, începând de la 1 octombrie.

Pentru un militar, trecerea în rezervă este doar un prag, o treaptă care oferă ocazia bilanțului unei cariere ghidate zi de zi de rezonanța jurământului militar. În cazul colegului nostru, la 1 octombrie s-a încheiat un capitol de 30 de ani în care devotamentul pentru profesia militară a avut întâietate. Din cele trei decenii în care a purtat cu onoare și demnitate uniforma militară, 23 de ani i-a dedicat Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, unde a fost mentor pentru zeci de generații de tehnicieni de marină specializați într-un domeniu cheie, așa cum este astăzi cel al armelor sub apă.

„Au fost 23 de ani în această școală, cei mai frumoși ani din viața mea de până acum. Cu mare stimă și onoare adresez mulțumiri colegilor din prezent și din trecut, profesorilor, instructorilor și comandanților de până acum. Doresc întregului colectiv din această unitate sănătate, fericire maximă și putere de muncă atât cât își doresc”, a transmis, cu multă emoție, la trecerea în rezervă, M.m.pr. Laurențiu Mardan.

M.m.pr. Laurențiu Mardan se remarcă printr-un portofoliu academic vast, fiind în permanență determinat să se perfecționeze, atât din ambiție pentru dezvoltarea proprie, dar și din dorința de a fi un exemplu cât mai bun pentru elevii săi.

De la 1 octombrie s-a încheiat cariera unui militar de excepție, dar se reconfigurează traiectoria profesională a unui dascăl, a unui mentor care consideră că încă mai are multe de oferit tinerelor generații. Chiar dacă a depus armele, M.m.pr. (rz) Laurențiu Mardan rămâne omul devotat din spatele catedrei.

Disciplina care l-a consacrat, „arme sub apă”, a căpătat valențe deosebite în contextul tensiunilor  geopolitice curente din Marea Neagră. În contextul în care controlul și accesul la Marea Neagră reprezintă subiecte de dispută, face ca specialitatea „arme sub apă” să fie esențială pentru monitorizarea și protejarea resurselor strategice din zonă. Iată de ce specialiștii din acest domeniu sunt cu atât mai valoroși astăzi, iar generațiile de elevi care se instruiesc în Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale au nevoie de experiența și expertiza celor mai capabili instructori militari din domeniu.

Colectivul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale se înclină cu recunoștință în fața unui camarad care a pus bazele cunoașterii pentru toți acei maiștri militari specializați în „arme sub apă” care astăzi duc lupta contra minelor derivate care își fac apariția în Marea Neagră. Îi dorim colegului nostru pensie lungă și succes fără limite în noile proiecte pe care le pregătește. Bun cart înainte!