Marinari pentru o săptămână. 35 de elevi din județ Neamț au participat la programul „Cadet în Forțele Navale”

  • 30/05/2023

 

În perioada 24-30 mai, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a fost gazda celei de-a treia ediții din acest an a programului „Cadet în Forțele Navale”, la care au luat parte 35 de elevi de la 13 licee din județul Neamț și cinci cadre didactice.

Timp de o săptămână, elevii civili au avut ocazia de a intra în contact cu specificul unităților de marină și de a afla, direct de la sursă, informații despre avantajele învățământului militar de marină și al carierelor de maistru militar și ofițer de marină.

Cei 35 de elevi nemțeni au vizitat platforma de învățământ a Forțelor Navale, au făcut turul cabinetelor și laboratoarelor din dotarea Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale și Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, iar cel mai fascinant loc s-a dovedit a fi, ca de fiecare dată, Simulatorul integrat pentru conducerea navei. De la reprezentanta Colegiului Național Militar „Al. I. Cuza”, locotenenta Andreea Tîrlescu, elevii de clasele a IX-a și a X-a au aflat care sunt procedurile de transfer de la un liceu civil la unul militar, ce probe aptitudinale și ce examene trebuie să susțină pentru echivalare. De asemenea, elevii civili au aflat că absolvenții de colegii militare au prioritate la admiterea în instituțiile de învățământ militar superior.

Cadeții nemțeni au parcurs etapele esențiale ale istoriei Marinei Române cu ajutorul turului ghidat pe care muzeograful Silvia Ioniță li l-a oferit odată cu vizita la Muzeul Național al Marinei Române.

Centrul de pregătire marinărească de la Palazu, aflat în administrarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” le-a oferit elevilor și profesorilor din județul Neamț cadrul de relaxare ideal la final de săptămână. Acolo, elevii nemțeni i-au întâlnit pe colegii lor de la Colegiul Național Militar „Al. I. Cuza”, iar împreună au jucat fotbal, volei și jocuri marinărești, activități care au favorizat socializarea.

Cadeții din județul Neamț au vizitat și puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”, unde gazdă le-a fost comandantul navei, locotenent-comandorul Bogdan Iosif. Elevii civili și profesorii au asistat și la ceremonia zilnică de ridicare la catarg a pavilionului și a geacului, simultan, la toate navele militare acostate în dana 0.

Comandantul PMn 274 le-a explicat adolescenților, în detaliu, etapele și semnificația ceremoniei de ridicare a pavilionului la catarg, parcurgând apoi cu ei noțiuni despre specificul navei militare pe care o conduce.

Astfel, elevii au aflat care este specificul Divizionului 146 Nave Minare-Deminare din componența Forțelor Navale Române, ce este un dragor maritim, ce este un puitor de mine și plase și cu ce se ocupă echipajul navei 274 pe durata misiunilor naționale și internaționale.

Locotenent-comandorul Bogdan Iosif și alți câțiva membri ai echipajului le-au răspuns elevilor la întrebările foarte inspirate de altfel. În acest mod, elevii nemțeni au aflat care este procedura pusă în aplicare de scafandrii EOD ai Forțelor Navale Române care, de la bordul PMn 274, intervin, destul de frecvent, în ultimul an, pentru neutralizarea minelor marine găsite plutind în derivă în Marea Neagră.

După vizita la puitorul de mine și plase 274, cei 35 de elevi nemțeni și cadrele didactice însoțitoare au mers la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, unde au vizionat un spectacol cu delfini, iar apoi au vizitat Microrezervația de pe malul lacului Tăbăcărie.

Ultima zi de „Cadet în Forțele Navale” a celor 35 de elevi de la liceele din județul Neamț s-a dorit a fi și cea mai spectaculoasă. Astfel, elevii civili și cadrele didactice care i-au însoțit au avut parte de o ieșire pe mare cu Nava-Școală „Mircea”, la bordul căreia se aflau încă în stagiu de practică elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale.

Dis-de-dimineață, cadeții din județul Neamț s-au ambarcat la bordul velierului, care le-a oferit o plimbare de-a lungul coastei litoralului românesc, de la Constanța până aproape de Vama-Veche. Punctul culminant al zilei l-a reprezentat navigația cu vele.

Elevii civili i-au putut vedea, la propriu, în acțiune pe viitorii maiștri militari de marină care au urcat în arboradă, au ajutat echipajul la dezlegarea și întinderea velelor, apoi la brațarea vergilor și, în cele din urmă, la strângerea velelor.

Cadeții nemțeni au socializat cu elevii militari pe punțile navei și au luat masa alături de aceștia, tradițional, în cazarma 3, locul unde elevii și studenții militari aflați în practică la bordul NS „Mircea” desfășoară cursurile, servesc masa și se odihnesc la hamac.

A fost cu adevărat o experiență memorabilă pentru oaspeții din județul Neamț, chiar dacă, o parte dintre ei, a aflat că suferă de rău de mare accentuat și nu s-a putut bucura pe deplin de ziua petrecută pe mare.

La finalul zilei, elevii nemțeni și cadrele didactice s-au declarat impresionați de tot ce înseamnă nava-școală „Mircea”, începând de la aspect, trecând prin elementul de conservare a tradițiilor marinărești și culminând cu efervescența muncii întregului echipaj.

 * * *
Programul „Cadet în Forțele Navale”, organizat anual de Statul Major al Forțelor Navale și instituțiile militare de învățământ este o formă de parteneriat cu instituțiile civile de învățământ, prin care, elevii civili au oportunitatea de a se familiariza cu specificul învățământului militar de marină, dar și de a afla, pe înțelesul lor, care este rolul Forțelor Navale Române, la ce servesc marinarilor militari și a navelor de luptă și nu în ultimul rând, importanța Armatei României pentru fiecare cetățean.


Text și foto: Cristina Sîmbeteanu