Fiorii sesiunii de iarnă pentru viitorii maiștri militari de marină

  • 03/02/2023

 

Elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” au încheiat primul semestru al anului de învățământ 2022- 2023 cu o sesiune de examene teoretice și practice, desfășurată în perioada 26 ianuarie – 3 februarie. Rezultatele obținute în urma evaluărilor indică nivelul cunoștințelor acumulate de viitorii maiștri militari de marină până în acest moment.  Miza cea mai mare de a obține note cât mai bune a fost, în special, a elevilor de anul al II-lea, cărora rezultatele de la învățătură de anul acesta le vor determina debutul în plan profesional.
Pentru a le veni în întâmpinare, instructorii militari le-au pregătit elevilor subiecte cu grad de dificultate mediu, astfel încât să le dea șansa să obțină note cât mai satisfăcătoare, în această primă sesiune a anului de învățământ. De altfel, subiectele reflectă tematica specifică a situațiilor comune pe care viitorii maiștri militari de marină le vor avea de soluționat odată ce își vor lua în primire primele funcții, în unitățile Forțelor Navale Române.
„N-au primit subiecte grele. Sunt probleme pe care le-au exersat din plin la orele de curs, cerințele reflectă materia parcursă”, afirmă cpt.cdor Răzvan Broască, instructor militar la specialitatea Timonier și tehnică de navigație navală.
Pentru elev sergent Ioan Petraș, de la aceeași specialitate, pe care l-am observat ușor nerăbdător înaintea deschiderii plicului cu varianta de examen, subiectele s-au dovedit accesibile: „Pentru cine a învățat este ușor. Oricum, n-ar avea de ce să fie prea dificil pentru nimeni, din moment ce cu toții am fost la cursuri, ni s-a explicat, am făcut exerciții”.
Sesiunea de examene a debutat după ce elevii au avut parte de patru zile libere, în minivacanța prilejuită de celebrarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.
„Nu-mi fac probleme că nu vor obține note bune. Îi cunosc, sunt elevi buni, implicați, au fost activi la ore și știu și ei că e important să învețe, să aibă rezultate bune, ca să își poată alege repartiția după cum își doresc”, subliniază M.m.pr. (r) Mihai Enciu, instructor asociat la specialitatea Arme sub apă.
Elev caporal Cristina Sanda a fost recrutată din rândul soldaților și gradaților profesioniști. Are în spate câțiva ani buni petrecuți la fregate, în care a dobândit experiență datorită misiunilor naționale și internaționale. Își dorește să revină, ca maistru militar, în cadrul Flotilei 56 Fregate, așa că își dă toată silința să învețe cât mai bine. „Sunt optimistă, am încredere în mine, știu că voi reuși să îmi ating obiectivul. Îmi place ce am ales să fac, îmi place materia pe care o studiez, învăț cu plăcere, așa că examenele nu pot spune că îmi pun probleme. Sunt doar simple evaluări cărora trebuie să le facem față”, afirmă eleva.
Deși au avut suficient timp la dispoziție pentru a se pregăti temeinic pentru sesiunii, mare parte dintre elevi au recunoscut că nu au fost scutiți de emoțiile specifice.
„Am învățat, stăpânesc subiectul, dar când trebuie să ies să prezint e normal să apară emoțiile. Este totuși un examen, iar domnul maistru este foarte exigent”, a mărturisit elev caporal Marian Sandu, de la specialitatea Artilerie navală și antieriană, care, în pofida neliniștii sale, s-a clasat primul pe clasă la finalul sesiunii.
În cazul instructorul examinator, M.m. cls. a II-a Marius Gabriel Tomița, experiența didactică își spune cuvântul. Își cunoaște elevii, le știe fiecăruia nivelul de pregătire și face cu ușurință diferența între emoțiile manifestate de un elev pregătit și bâiguiala unui elev care a tratat cu superficialitate materia.
„Căutăm să îi evaluăm cât mai corect. Obiectivul nostru, al instructorilor militari, nu este să le dăm note mici, ci să ne asigurăm că și-au însușit cunoștințele de care vor avea nevoie în profesia de maistru militar de marină”, afirmă M.m. cls. a II-a Tomița.
În cabinetul de Arme sub apă, pe culoarul dintre diferitele tipuri de torpile se află amplasate rândurile de bănci. Este liniște, în timp ce primii elevi care urmează să fie examinați la partea practică studiază subiectele de pe biletele extrase și își notează noțiunile pe care le vor expune în fața instructorului examinator, M.m. pr. Laurențiu Mardan.
Liniștea din încăpere este tulburată doar de zgomotul metalic și greoi al trusei de unelte. Mâinile viitorilor maiștri militari de marină se mișcă atent și cu precizie. Din gesturile lor se observă că au mânuit de multe ori respectivele unelte și știu exact de ce au nevoie. De pe margine, instructorul militar îi urmărește cu atenție și cu răbdare.
„Sunt mulțumit de nivelul lor de pregătire. Băieții știu despre ce e vorba, au lucrat practic, aici, în cabinet, se simt ca acasă”, spune M.m.pr. Mardan.
Iar elevii confirmă. Le place specialitatea pe care au ales-o, iar pasiunea comună i-a unit într-o echipă solidă. Îi ajută mai ales faptul că studiază la comun, iar astfel își pot explica și clarifica diverse aspecte ale materiei  înainte de a ajunge în sala de examen. Este același spirit de solidaritate și camaraderie pe care mizează că îl vor întâlni și la navele militare.