Campanie de promovare a carierei militare în județul Botoșani

  • 10/11/2022

 

Joi, 10 noiembrie, am încheiat o săptămână nemaipomenită petrecută în sânul elevilor de școală generală și liceu din municipiile Botoșani, Dorohoi și orașul Darabani. În pofida temperaturilor scăzute, ușor neobișnuite pentru noi, marinarii, aclimatizați la litoralul românesc, ne-au impresionat oamenii călduroși, deschiși și deosebit de primitori din Bucovina.

Am căutat să aducem în cadrul campaniei de promovare a carierei militare în Forțele Navale Române marinari militari, elevi și studenți militari, care aparțin prin origine județului Botoșani. Am găsit o mână de oameni remarcabili, cu povești frumoase, bucuroși să se întoarcă acasă în uniforma care stârnește atâta mândrie, cu ancora la rever și tricolorul în piept. Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a fost reprezentată de viitorul maistru militar de marină artilerist George Melniciuc și de viitoarea specialistă în comunicații navale Denisa Vizitiu.

Pe scenele sălilor de evenimente care ne-au găzduit au urcat elevi ai Colegiului Național Militar „Al. I. Cuza” din Constanța, Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale și, desigur, studenți ai Academiei Navale din Constanța. Fiecare a avut un motiv distinct pentru care a ales calea învățământului militar de marină, care este gratuit, oferă stabilitatea unui loc de muncă asigurat la finalizarea studiilor, iar cariera militară în marină, în ansamblu, oferă posibilități nebănuite de dezvoltare profesională și profesională la diferite niveluri. Totuși, numitorul comun care a unit toate poveștile rostite în fața celor aproape 2.000 de elevi botoșăneni a fost fascinația pe care marea o are asupra oamenilor.

În completarea relatărilor despre viața din cazărmile învățământului militar de marină s-au spus și povești de viață de la bordul navelor militare. Am avut alături de noi soldați gradați profesioniști, maiștri militari și ofițeri de marină care au ales cariera armelor din pură convingere și pasiune.

Ne-am bucurat că am fost în măsură să lămurim curiozitățile elevilor botoșăneni în legătură cu activitatea Forțelor Navale Române, precum și cu rutina vieții de maistru militar sau ofițer de marină. Am primit o mulțime de întrebări inteligente, fapt care ne-a oferit convingerea că am „acostat” acolo unde trebuie în căutarea de noi colegi; mai ales că noi credem cu tărie că o armată puternică ce contribuie cu adevărat la menținerea păcii nu este alcătuită din luptători feroce, ci din oameni inteligenți, patrioți și motivați pentru devotament.

Înainte de a reveni acasă, la Constanța, vineri, pe 11 noiembrie, echipajul nostru restrâns a mai făcut o mică escală în comuna ieșeană Lespezi, pentru a-i cunoaște pe tinerii din această localitate.