Ziua Armatei României în școli | Popas la Şcoala Viceamiral Ioan Murgescu

  • 21/10/2022

 

În săptămâna premergătoare sărbătorii Zilei Armatei României, marinarii militari au adus tradițiile mai aproape de copii și nu oriunde, ci în școală. Cinci elevi de anul al II-lea de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, coordonați de un maistru militar cu vastă experiență în domeniul marinăriei le-au vorbit elevilor de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială „Viceamiral Ioan Murgescu” din Valu lui Traian despre specificul Forțelor Navale Române în cadrul Armatei României.

Surpriza activității au fost atelierele de noduri marinărești pe care elevii militari le-au organizat pentru colegii lor mai mici. Aceștia din urmă au fost deosebit de încântați să afle câte împletituri ingenioase și chiar utile poți face cu doar o bucată de sfoară sau, cum o numim noi, marinarii, saulă.

În periplurile lor pe întinderile albastre, în lipsa semnalului la telefonul mobil și cu gândul la cei dragi de acasă, marinarii militari și ocupă timpul confecționând diverse obiecte decorative pe care le numim lucrări de matelotaj. Și pentru ca demonstrația că nodurile marinărești sunt molipsitoare să fie completă, l-am surprins și pe reprezentantul Centrului Militar Zonal Constanța în timp ce confecționa noduri cot la cot cu elevii.

Programul Ziua Armatei în școli a fost lansat de Ministerul Apărării Naționale în anul 2012, iar scopul său este acela de a dezvălui publicului unele dintre cele mai puternice arme secrete de care dispun militarii noștri: empatia și atașamentul profund față de comunitățile din care provin.