125 de ani de tradiție în învățământul tehnic militar de marină

  • 08/10/2022

 

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” a marcat vineri, 7 octombrie, aniversarea a 125 de ani de existență a învățământului tehnic militar de marină. Actuala instituție moștenește tradițiile Școlii de Submecanici și Submaeștri de Marină, înființată la 8 octombrie 1897, prin Înaltul Decret nr. 3110 semnat de Regele Carol I.

În cadrul festivității, la care a luat parte și locțiitorul Șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru, școala a primit Emblema de Onoare a Armatei României, precum și un trofeu aniversar din partea Statului Major al Forțelor Navale.

Tot în cadrul ceremoniei, Monetaria Statului a lansat medalia aniversară, realizată în ediție limitată, „125 de ani la înființarea Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale «Amiral Ion Murgescu»”, ca omagiu adus prestigiului instituției.

Parcursul istoric, activitatea curentă și importanța școlii au fost evocate în mesaje din partea Ministrului Apărării Naționale, a Șefului Statului Major al Forțelor Navale, precum și într-un mesaj personal, sincer și emoționant al contraamiralului de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru. Acesta a dorit să sublinieze importanța corpului maiștrilor militari în cadrul misiunilor pe care Forțele Navale Române le au de îndeplinit.

În replică, prin vocea comandatului Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, comandor Nicu Chirea, instituția și-a luat angajamentul solemn de a servi cu virtute misiunea ce i-a fost încredințată și de a depune toate eforturile necesare pentru îmbunătățirea viziunii de acum 125 de ani, care a dat naștere învățământului tehnic militar de marină. Stabilită inițial la Galați, actuala Școală Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale și-a găsit adevărată casă, la malul mării, la Constanța, de mai bine de 120 de ani. Tot de atunci, instituția de învățământ a devenit rampa de lansare în carieră pentru exponenții uneia dintre categoriile de personal esențiale ale Forțelor Navale Române, maiștrii militari de marină – specialiștii în tehnică și echipamente de luptă de la bordul navelor militare. În decursul istoriei sale, școala a pregătit circa 9.000 de cadre militare cu studii medii care au deservit Forțele Navale Române, marina comercială, precum și alte structuri din sistemul național de siguranță, apărare și ordine publică.

Anul acesta, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale aniversează și 30 de ani de când poartă numele primului amiral al Marinei Militare Române, viceamiralul Ioan Murgescu. În 1896, amiralul Ioan Murgescu se afla la comanda Marinei Militare Regale, postură care i-a permis să facă toate demersurile necesare pentru înființarea unei școli care să pregătească „maeștri șefi de specialitate” care să deservească necesitățile tehnice de la bordul navelor de război. Inițiativa viceamiralului Ioan Murgescu s-a dovedit cât se poate de oportună, fapt vizibil și prin aceea că utilitatea acestei instituții de învățământ militar postliceal se păstrează până în prezent. Astăzi, la 125 de ani, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale pregătește maiștri militari de marină în nouă specialități și se bucură de garanția calității oferită de acreditarea primită din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Durata studiilor este de doi ani, iar la finalul perioadei de pregătire, absolvenții sunt avansați la gradul de maistru militar clasa a V-a, obțin un certificat de calificare profesională nivel 5 și sunt repartizați, în funcție de specialitatea aleasă și de rezultatele obținute la examenul de absolvire, pe funcții în cadrul unităților Forțelor Navale Române sau ale partenerilor beneficiari, după caz.

Foto: Ionuț Felea (Forțele Navale Române)