Evenimente

Prezentarea Drapelului de luptă al unităţii elevilor de anul I

 • 14/09/2020

Festivitatea tradiţională a începutului de an şcolar a fost înlocuită, anul acesta, cu o ceremonie, în cadru restrâns, de prezentare a Drapelului de luptă al unităţii elevilor de anul I.

În contextul restricţiilor impuse pentru prevenirea transmiterii virusului SARS CoV-2, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale nu a mai putut organiza festivitatea obişnuită de inaugurare a noului an de învăţământ.

Drapelul de luptă al unităţii a fost scos în faţa formaţiei, iar locţiitorul comandantului Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, căpitan-comandor Valentin Nae, a susţinut o alocuţiune despre semnificaţia stindardului şi particularităţile acestuia. Ofiţerul a profitat de oportunitate pentru a le transmite elevilor şi un mesaj de încurajare în faţa noului început din viaţa lor şi pentru a le ura bun cart înainte pe drumul profesional pe care l-au ales.

Evenimentul s-a încheiat cu o defilare a companiei a II-a de elevi, cu intonarea cântecului tradiţional „Călător pe drumuri de ape“.

Foto: Cătălin Cojanu


„În numele Patriei, îţi înmânez arma“

 • 10/09/2020

Moment solemn, desfăşurat joi, 10 septembrie, pe platoul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“. Elevii de anul I au primit o nouă confirmare a statutului de militar, în cadrul ceremonialului de înmânare oficială a armamentului individual.

Locţiitorul comandantului  Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, căpitan-comandor Valentin Nae, le-a vorbit bobocilor despre însemnătatea momentului şi a pus un accent deosebit pe responsabilitatea ce coboară pe umerii fiecăruia dintre ei odată cu primirea armamentului. Cu formula „În numele Patriei, îţi înmânez arma!“ fiecărui elev i-a fost încredinţat pistolul mitralieră. Unii cu tărie în glas, alţii încercând să îşi stăpânească emoţiile puternice generate de eveniment, au apucat arma cu fermitate rostind „Servesc Patria!“

Conform statutului, fiecărui elev militar îi este dată în folosinţă o armă, instrumentul care îl va ajuta să îşi ducă la îndeplinire sarcinile şi obligaţiile specifice mediului militar, dar care , la nevoie, îl va ajuta să-şi apere propria viaţă sau pe cea a camarazilor săi.

Foto: Cristian Vlăsceanu (CMFN)


Viaţa de militar începe aici!

 • 05/09/2020

Cu raniţa doldora de visuri şi speranţe, unii cu optimism, alţii cu înfrigurare, dar cei mai mulţi cu entuziasm şi determinare, cei 90 de elevi de anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au trecut, pentru prima dată, pragul instituţiei.

Au fost întâmpinaţi la poarta unităţii de o primă figură autoritară, aceea a noului lor comandat de companie, căpitanul Marius Nazare. Alături de acesta, bobocii au făcut cunoştinţă şi cu viitorii lor gradaţi pe batalion, adică elevii de anul II, care vor ţine seama, pe parcursul următoarelor luni, ca toate regulile să fie respectate şi disciplina să fie mereu la ea acasă.

La sosire, noii elevi nu au avut parte de pod de flori, ci au fost întâmpinaţi cu soluţie dezinfectantă şi au trecut obligatoriu prin punctul de triaj epidemiologic, înainte de a-şi continua traseul până la pavilionul dormitoarelor.

 


Ziua Marinei Române 2020

 • 15/08/2020

Un pluton de cadre ale Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale a făcut parte, pe 15 august, din garda de onoare a preşedintelui României, la festivităţile dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române, în Portul Militar Constanţa.

Pe 15 august, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale a sărbătorit, totodată, bucata sa de istorie comună cu istoria Marinei Militare Române. Poartă zi de zi cu mândrie şi demnitate tricolorul României şi cu toţii, ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldaţi gradaţi profesionişti fac parte dintr-o echipă puternică ce apără, în permanenţă, interesele naţiunii pe uscat şi pe mare.

La mulţi ani tuturor celor care poartă veşnic în suflet deviza „Onoare şi Patrie“!

 


Prof. Irina Pavel, menţiune la secţiunea „Salariatul civil al anului în Forţele Navale“

 • 15/08/2020

Prof. ing. Irina Pavel, din cadrul catedrei de Electromecanică navală, a fost distinsă, în contextul Zilei Marinei Române 2020, cu menţiune, la secţiunea „Salariatul civil al anului 2019“, în cadrul Galei Omul Anului 2019 în Forţele Navale.

Deşi s-a alăturat de puţin timp corpului profesoral al Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, prof. ing. Irina Pavel a reuşit să îşi pună amprenta, alături de colegii de la catedră, asupra îmbunătăţirii calităţii învăţământului postliceal de marină. Astfel, în premieră pentru Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, prof. Pavel a pus bazele programului de mobilitate Erasmus+ şi a iniţiat mai multe proiecte de parteneriat între Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale şi instituţii de învăţământ militar similare din Franţa şi Ucraina.

 


O nouă promoţie de maiştri militari de marină la început de drum

 • 03/08/2020

La Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale a avut loc vineri, 31 iulie, festivitatea de absolvire, înălţare la primul grad militar şi înmânare a certificatelor de atestare profesională a celor 33 de absolvenţi ai promoţiei 2020 „General Ioan Emanoil Florescu“.

29 de absolvenţi şcolarizaţi pentru structurile Forţelor Navale Române au fost înălţaţi la gradul de maistru militar clasa a V-a, în timp ce patru absolvenţi şcolarizaţi pentru structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au primit gradul de agent.

Evenimentul a fost onorat cu prezenţa de către şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, şeful de Stat Major al Comandamentului Forţelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu“, comandor Marian Săvulescu, precum şi de directorul adjunct al Gărzii de Coastă, comisar-şef Alexandru Oae.

În mod excepţional, din cauza restricţiilor impuse de criza sanitară din România, ceremonia s-a desfăşurat într-un cadru restrâns, care nu a permis accesul familiilor şi apropiaţilor absolvenţilor. Pentru a veni în sprijinul acestora, întregul eveniment a fost transmis, în direct, pe pagina oficială de Facebook a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale.

Anul acesta, pentru a zecea oară în istoria şcolii, şef de promoţie este o fată, maistru militar clasa a V-a Ioana Marinela Bota, cu media 9.59. În semn de apreciere, ea a primit din partea şefului Statului Major al Forţelor Navale emblema de merit „Ştiinţa militară clasa a III-a“.

( Foto )

 


Repartiţia pe funcţii a celei mai noi promoţii de maiştri militari de marină

 • 21/07/2020

Emoţiile au fost la cote înalte, marţi, 21 iulie, pentru cei 33 de absolvenţi ai Promoţiei 2020 „General Ioan Emanoil Florescu“ a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale.

În prezenţa reprezentanţilor Statului Major al Apărării, Statului Major al Forţelor Navale şi ai Poliţiei de Frontieră, cei 29 de maiştri militari de marină şi patru agenţi de poliţie şi-au ales primul loc de muncă din carieră.

Prima repartiţie pe funcţie este unul dintre evenimentele cruciale din cariera fiecărui absolvent de învăţământ militar. Fie că au optat să îşi înceapă cariera alăturându-se echipajului uneia dintre fregate sau au considerat că se regăsesc mai degrabă exploatând tehnica de la bordul unei nave fluviale, fiecare proaspăt maistru militar de marină are nădejdea că primul loc de muncă îi va purta noroc, nava îi va fi profesor, iar echipajul o a doua familie.

„Am ales să merg la dragorul maritim 30 «Slt. Alexandru Axente» pentru că iubesc marea şi pentru că îmi doresc să am parte de misiuni care să îmi dea ocazia să pun în aplicare ceea ce am învăţat în şcoală şi, în acelaşi timp, să îmi ofere şansa să mă dezvolt profesional cât mai mult, încă de la începutul carierei. Ştiţi cum se mai spune că dragoarele maritime sunt adevăratele «nave-şcoală» care îi fac mai puternici pe marinarii militari“, afirmă M.m.V Dorin Mocanu.

„Eu am optat pentru o unitate de uscat. Cariera mea debutează la Divizionul 508 Rachete de Coastă. Sunt optimist vizavi de acest început, mai ales că am planuri mari de ascensiune în specialitatea aceasta a rachetelor. Se discută mult despre modernizarea acestui divizion, iar eu vreau să fiu parte din echipa care va exploata noile baterii de coastă, atunci când va fi cazul“, ne-a mărturisit şi M.m. V Sebastian Drîngu.

Pe 31 iulie, într-un cadru restrâns, impus de restricţiile necesare prevenirii răspândirii virusului SARS-COV 2, cei 33 de absolvenţi vor fi, oficial, avansaţi la gradul de maistru militar clasa a V-a şi, respectiv agent de poliţie.

La începutul lunii august, fiecare se va prezenta la unitatea la care a fost repartizat pentru a-şi lua în primire atribuţiile.

 


Examene finale

 • 14/07/2020

Absolvenţii promoţiei 2020 a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ au navigat pe valuri de emoţii, marţi, 14 iulie, când au susţinut examenul final pentru obţinerea certificării profesionale.

Cei 33 de elevi militari s-au prezentat, pe rând, în faţa comisiilor de examen, pentru a-şi prezenta lucrarea de maistru, compusă dintr-o parte tehnică şi o parte teoretică. Fiecare viitor maistru militar de marină sau agent de poliţie de frontieră a făcut dovada însuşirii cunoştinţelor necesare pentru a porni în noua carieră. Fie că s-au pregătit sub îndrumarea profesorilor sau pe cont propriu, în perioada de izolare la domiciliu, elevii militari nu au lăsat fără răspuns niciuna dintre întrebările venite din partea examinatorilor.

Evaluarea s-a desfăşurat în condiţii sanitare stricte impuse de pandemia de SARS-COV 2. Atât elevii, cât şi membrii comisiilor au purtat în permanenţă măşti de protecţie şi au respectat normele de distanţare fizică.  

( Foto )

 


26 iunie – Ziua Drapelului Naţional | Sărbătorim libertatea, dreptatea şi unitatea

 • 26/06/2020

Tot ce semnifică drapelul naţional a luat  fiinţă prin acţiunile unor oameni deosebiţi. Fiecare fragment care compune simbolistica stindardului naţional a fost scris cu preţul vieţii eroilor acestei naţiuni.

Vineri, 26 iunie, pe platoul din incinta unităţii, ceremonia de ridicare a pavilionului a avut loc într-un cadru special. 26 iunie este data la care sărbătorim semnificaţiile profunde ale Drapelului Naţional, unul dintre cele mai importante simboluri ale statului.

După intonarea imnului de stat şi înălţarea pavilionului, Maistrul militar de comandă al Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, M.m.p Laurenţiu Dragomir, a rostit în faţa personalului militar, civil şi a Companiei I de elevi un discurs despre însemnătatea Tricolorului.

Toate marile evenimente care au marcat istoria recentă a României moderne s-au desfăşurat sub faldurile acestui tricolor. Drapelul Naţional reprezintă legătura dintre trecut, prezent şi viitor. El ne aminteşte de sacrificiile făcute de întreaga naţiune pentru a avea, astăzi, un stat democratic, în care drepturile fundamentale ale omului şi principiile statului de drept sunt pe deplin respectate.

Înălţarea pavilionului este, de fiecare dată, un moment emoţionant, în care trăim mândria de a aparţine acestei naţiuni. Identificăm drapelul cu pacea, siguranţa şi libertatea. Onorul dat la pavilion este onor dat istoriei, culturii şi tradiţiilor care întregesc şi definesc acest popor!

La mulţi ani, români! La mulţi ani Drapelului Naţional!

 


Elevii militari, trecuţi prin filtrul epidemiologic la întoarcerea în unitate

 • 02/06/2020

După o absenţă de aproape două luni şi jumătate, elevii militari din anul II de studii s-au întors la şcoală, luni, pe 1 iunie. Primirea lor a avut loc într-un cadru mai puţin obişnuit, impus de pandemia de coronavirus.

În primul rând, elevii au fost programaţi să ajungă la ore diferite, pentru a se evita astfel aglomerarea şi pentru a nu genera un timp lung de aşteptare în zona de triaj epidemiologic. Odată intraţi pe poarta unităţii, elevii au primit măşti de protecţie, iar bagajele le-au fost stropite cu substanţă antibacteriană. Ulterior, fiecare elev a fost preluat de echipa medicală, compusă din medic şi asistent, şi i-a fost aplicat chestionarul privind simptomatologia COVID-19, i-a fost măsurată temperatura şi s-a efectuat un control sumar, înainte de a primi undă verde să-şi continue drumul spre zona de cazare din unitate.

Normele de siguranţă sanitară nu se opresc însă la poarta unităţii, ci sunt extinse şi în interiorul cazărmii şi în sălile de curs, unde, peste tot, au fost luate măsurile recomandate de autorităţi pentru respectarea distanţei sociale de cel puţin 1,5 metri.

De marţi, 2 iunie, elevii s-au întors în bănci şi şi-au reluat şi restul activităţilor obişnuite în interiorul unităţii, fireşte, cu respectarea normelor sanitare care se impun, respectiv purtarea măştilor de protecţie, igienizarea constantă a mâinilor cu apă şi săpun sau cu substanţe antibacteriene, dar mai ales păstrarea distanţei între grupuri.

Elevii militari vor rămâne încazarmaţi până la începutul lunii iulie, timp suficient pentru ei să poată recupera noţiunile practice care nu le-au putut fi predate online. Urmează apoi o perioadă scurtă de stagiu la bordul navelor militare, înainte ca viitorii maiştri de marină să primească diplomele de absolvire şi să fie avansaţi la primul grad militar din cariera lor, acela de maistru militar clasa a V-a.

 


Pentru bucuria unor copii, Iepuraşul de Paşti a îmbrăcat ţinuta militară

 • 17/04/2020

În vremuri caracterizate de răceală şi distanţare socială, a reda unei familii nevoiaşe siguranţa zilei de mâine este un gest menit să încălzească suflete. Echipaţi cu măşti de protecţie şi mănuşi de unică folosinţă, am mers să le demonstrăm unor copilaşi crescuţi doar de un tată fără suficiente posibilităţi financiare că Iepuraşul de Paşti nu a uitat adresa lor.

I-am găsit pe toţi şase şi pe tatăl lor, în locuinţa lor modestă, cu două camere, din incinta Portului Constanţa. Tatăl, care de trei ani poartă singur de grijă celor şase copii ai săi, glumeşte timid, vizibil emoţionat: „De mai bine de o lună am intrat în şomaj tehnic şi de atunci sunt ca Albă ca Zăpada: am grijă de cei şase pitici! Când eram la serviciu, aveam o vecină care stătea cu cei mici, dar de când cu izolarea la domiciliu, nu mai poate veni“, ne mărturiseşte Nea Marin.

Având vârste apropiate, micuţii îşi petrec zilele jucându-se în casă. Afară n-au mai ieşit de o lună. Sora lor cea mai mare, Raluca, are 14 ani şi visează la o carieră în Forţele Navale Române. A susţinut probele de selecţie pentru admiterea la liceul militar, dar baremul pentru proba de alergare a învins-o la 10 secunde. „Dar nu mă las! Voi merge la un liceu civil, iar după aceea am două opţiuni: Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale sau Academia Navală“, promite adolescenta.

Nea Marin a făcut tot posibilul pentru ca fiica lui cea mare să aibă acces la internet în această perioadă, pentru a putea urma cursurile online. „Vreau s-o văd realizată! Pe toţi de fapt, dar cu ea am cele mai mari emoţii acum pentru că e clasa a VIII-a şi urmează să intre la liceu“, mai spune tatăl.

I-am lăsat bucuroşi şi optimişti pe cei şase copii din familia Matei. Zâmbetele lor au fost lumina care ne-a încălzit inimile înainte de Sfintele Sărbători de Paşti. Vrem să auzim din partea lor numai veşti bune, iar dumneavoastră vă spunem că deconectarea de la propriile griji şi apăsări şi ajutorarea cuiva pentru care soarta pare să fi rămas fără generozitate, este un remediu minunat pentru suflet, nu doar de sărbători, ci în fiecare zi.

 


Gest umanitar

 • 11/03/2020

Un pluton de elevi de anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale a mers miercuri, 11 martie, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa pentru a dona sânge în sprijinul unui pacient rănit ca urmare a unui accident de muncă.

Important de ştiut este că nevoia de rezerve de sânge este permanentă pentru toate Centrele de Transfuzii Sanguine din ţară. Beneficiile donării de sânge sunt multiple pentru sănătatea donatorului, contribuind semnificativ la întărirea sistemului imunitar, iar o singură donare poate salva până la trei vieţi. De reţinut este şi faptul că sângele nu este un produs ce poate fi obţinut artificial, în laborator, iar în cazul în care un pacient are nevoie de o transfuzie, unica soluţie este donarea.

 


Simularea unei manevre de plecare cu nava de la cheu în condiţii meteo nefavorabile

 • 03/03/2020

Test important pentru elevii de anul al II-lea, de la specialitatea Timonier şi tehnică de navigaţie navală. Pe 3 martie, viitorii maiştri militari au executat o activitate practică în simulatorul de navigaţie al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, unde li s-a prezentat aparatura specifică de la bordul navelor de luptă. Ulterior, fiecare elev militar a primit misiunea de a exersa o manevră de plecare de la cheu cu o fregată, în condiţii meteo nefavorabile.

Experienţa s-a repetat şi pe 10 martie, când fiecare dintre elevi a adus din nou misiunea de a simula plecarea de la cheu şi acostarea în siguranţă cu o navă tip corvetă.

Cunoştinţele acumulate la cursurile de navigaţie şi interacţiunile cu echipajele de la bordul navelor militare şi-au spus cuvântul: elevii militari s-au descurcat aproape perfect!

 


Competiţie sportivă SMMMFN vs. ANMB

 • 03/03/2020

Lotul feminin de volei compus din eleve ale Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale a disputat, pe 3 martie, un meci demonstrativ în compania colegelor de la Academia Navală.

Partida s-a încheiat cu scorul de 3 -0, în favoarea studentelor, iar meciul a făcut parte din programul de pregătire a loturilor de volei ale celor două instituţii militare de învăţământ, în vederea participării la Campionatul Militar de Volei de la Braşov, programat în perioada 13-22 martie.

Foto: Ionuţ Felea/CMFN


Elevii militari, vestitori ai primăverii pentru constănţence

 • 02/03/2020

Elevii militari au fost, pe 1 martie, vestitorii primăverii pentru clientele unui hypermarket din Constanţa.

Cu sprijin de la Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Copilului – Constanţa, trei dintre viitorii maiştri militari de marină au împărţit doamnelor şi domnişoarelor tradiţionalele mărţişoare şi le-au urat să aibă parte de o primăvară însorită la propriu şi la figurat. La rândul lor elevii militari s-au bucurat să primească la schimb zâmbete calde de recunoştinţă şi încântare din partea domnişoarelor şi doamnelor de toate vârstele.

Mărţişoarele dăruite clienţilor hypermarketului din Constanţa au fost lucrate manual de dobrogeni de naţionalitate bulgară, totul ca o dovadă că valorile sufletului, ale culturii şi tradiţiei milenare nu cunosc frontiere. De asemenea, constănţenii care s-au aflat la cumpărături în magazinul unde noi am împărţit mărţişoare au aflat şi un lucru inedit: legenda din spatele frumosului simbol al mărţişorului, care nu este doar al românilor, ci şi al vecinilor noştri bulgari, care cunosc tradiţia drept „Marteniţa“.

Pe 2 martie, a fost rândul doamnelor şi domnişoarele, angajate sau eleve ale Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale să fie surprinse de băieţi cu câte un mărţişor cu specific marinăresc şi câte o floare, care să le amintească de gingăşia, delicateţea şi sensibilitatea caracteristic feminină.

( Foto )

 


Am adus marea mai aproape de elevii argeşeni

 • 20/02/2020

Aproximativ două mii de elevi din Piteşti, Curtea de Argeş, Mioveni şi Ţiţeşti au aflat, în perioada 17-20 februarie, despre avantajele învăţământului militar de marină.

Maiştri militari şi elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au stat de vorbă cu liceenii argeşeni, le-au aflat curiozităţile legate de cariera de marinar militar şi le-au oferit răspunsurile şi îndrumarea de care aveau nevoie.

Una dintre activităţile organizate de Forţele Navale Române, în Piteşti, s-a desfăşurat în incinta unui mall din oraş. Acolo, marinarii militari au expus machete ale unor nave de luptă şi lucrări de matelotaj, totul pentru a le oferi piteştenilor o imagine cât mai fidelă a ceea ce înseamnă Marina militară. Maiştrii militari au organizat şi ateliere, unde copiii, dar şi pasionaţii de toate vârstele, au putut vedea cum se realizează nodurile marinăreşti şi ce la ce pot fi folosite acestea.

Liceenii au avut şi ei la dispoziţie standul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, unde au primit consiliere privind procedura de înscriere, selecţie şi admitere în învăţământul postliceal militar de marină.

Marinarii militari au desfăşurat în judeţul Argeş şi o serie de acţiuni umanitare şi de voluntariat, care au adus zâmbete pe chipurile unor copii instituţionalizaţi într-un centru de plasament şi un strop de mângâiere unui grup de 200 de persoane vârstnice din două centre de îngrijire şi asistenţă.

( Foto )

 


Promovarea carierei de maistru militar de marină, la Medgidia

 • 31/01/2020

Elevii liceelor din Medgidia au avut ocazia, vineri, 31 ianuarie, să afle care sunt caracteristicile şi avantajele unei cariere de maistru militar în Forţele Navale Române.

Militari cu experienţă la bordul navelor, dar şi în teatrele de operaţii au făcut cunoscute misiunea şi specificul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, precum şi avantajele profesiei de tehnician de marină militară.

„Cea mai interesantă prezentare de până acum“ – a fost fraza care a dominat feed-back-ul primit de echipa de promovare din partea elevilor din Medgidia. Prezentarea într-un mod dinamic şi discursul adaptat adolescenţilor din bănci au generat curiozitatea acestora asupra criteriilor impuse pentru a accede către o carieră militară.

Sfaturile despre cum este indicat să te pregăteşti pentru admitere, elevii le-au primit de la viitorii maiştri militari aflaţi în anul I de pregătire la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale.

Recrutarea pentru Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale continuă până pe 10 aprilie şi se face exclusiv prin intermediul Birourilor de Informare-Recrutare din cadrul Centrelor Militare Zonale, Judeţene şi de Sector.

( Foto )

 


Febra examenelor de final de semestru

 • 31/01/2020

În perioada 22-31 ianuarie 2020, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ au susţinut sesiunea de examene care încheie primul semestru din anul şcolar 2019-2020.

Cu emoţii pentru elevii de anul I şi siguranţa experienţei pentru cei din anul al II-lea, sesiunea de examene s-a încheiat cu rezultate satisfăcătoare pentru toţi cei 127 de viitori maiştri militari de marină aflaţi în pregătire la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale.

 

Foto Ionuţ Felea / CMFN


Premianţi la sesiunea de comunicări ştiinţifice a elevilor, de la Sibiu

 • 30/01/2020

În perioada 28-30 ianuarie, 11 elevi militari de anul al II-lea, însoţiţi de Căpitan-comandorul Iulian Bostan, au participat la prima ediţie a Sesiunii de comunicări ştiinţifice a elevilor, organizată de proaspăt-înfiinţata Şcoală Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Tehnologia Informaţiei, Comunicaţii şi Apărare Cibernetică de la Sibiu.

Elevii militari de la Constanţa au înscris lucrări la patru din cele şase secţiuni ale sesiunii de comunicări, respectiv: Ştiinţe socio-umane, Sisteme moderne de armament şi navigaţie, Limbi străine şi Tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială. De altfel, viitorii maiştri militari de marină s-au întors de la Sibiu cu nu mai puţin de nouă diplome, dintre care două pentru premiul I.

Sesiunea de comunicări ştiinţifice a elevilor de la Sibiu a fost un nou prilej de întâlnire şi socializare pentru elevii militari de la şcolile de maiştri ale tuturor categoriilor de forţe din Armata României.

( Foto )

 


Să ne cunoaştem istoria! 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

 • 24/01/2020

Dincolo de evenimentele istorice în sine, contează întotdeauna contextul social şi politic în care acestea au avut loc. Pe 24 ianuarie am aniversat 161 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Cu acest deosebit prilej, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale l-au avut invitat pe directorul Muzeului Militar Naţional „Ferdinand I“ – filiala Constanţa, dr. Costin Scurtu. Acesta a susţinut o prelegere despre actul Micii Uniri, context în care a oferit audienţei o serie inedită de perspective  din care să privească evenimentul istoric de la 24 ianuarie 1859, dar mai ales realitatea socială şi politică actuală.

Dr. Costin Scurtu a invocat importanţa cunoaşterii trecutului pentru a putea anticipa ceea ce ne rezervă viitorul. Prelegerea istoricului constănţean a ascuţit simţurile elevilor militari, deschizându-le totodată apetitul pentru informaţii din domeniul istoriei.

 


Activităţi de promovare a ofertei educaţionale pentru anul şcolar 2020/2021

 • 22/01/2020

Începutul de an ne-a găsit, din nou, în mijlocul elevilor de liceu din municipiul şi judeţul Constanţa. Elevi militari şi maiştri militari de marină cu experienţă, au făcut cunoscută oferta educaţională a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale şi beneficiile carierei de tehnician în Marina Militară.

Fotografii, imagini video şi mărturii autentice au venit să descrie ceea ce înseamnă învăţământul postliceal militar de marină, practica la bordul navei-şcoală „Mircea“ şi viaţa bordul navelor de luptă, care iau parte la exerciţii şi misiuni NATO.

Elevii de clasa a XII-a din zece licee ştiu acum că, pe lângă universităţi şi şcoli postliceale, au şi opţiunea Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, care îi scuteşte de bătaia de cap cu taxa de şcolarizare şi le asigură, fără excepţie, un loc de muncă la finalizarea studiilor.

( Foto )

 


Elev de anul I, premiat de Fundaţia „General Ştefan Guşă“

 • 18/12/2019

Crăciunul a venit, anul acesta, cu o bucurie în plus pentru elevul nostru Nicolae-Traian Sava, din anul I. Fundaţia „General Ştefan Guşă“ l-a ales pe el să fie cel care primeşte, în anul şcolar 2019/2020, bursa care să-i stimuleze dorinţa de a excela în domeniul militar de studiu ales.

Bursa i-a fost înmânată, în cadrul festiv, de către locţiitorul comandantului Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, Căpitan-comandor Valentin Nae.

În faţa colegilor săi şi a instructorilor, Traian Sava şi-a luat angajamentul că îşi va da tot interesul pentru ca, pe întreaga perioadă în care se va afla în pregătire ca viitor maistru de marină, să se numere printre elevii cu cele mai remarcabile rezultate.

În fiecare promoţie, fundaţia selectează un tânăr cu posibilităţi materiale reduse, din sistemul militar de învăţământ, şi îi oferă acestuia, trimestrial, un stimulent financiar care să-l motiveze să-şi desăvârşească educaţia, în condiţii cât mai lipsite de griji.


Un strop de speranţă, în preajma sărbătorilor, pentru o familie nevoiaşă din Constanţa

 • 17/12/2019

Impresionaţi de povestea a şase copii abandonaţi de mamă şi crescuţi numai de tatăl grav bolnav, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale s-au mobilizat, în preajma Crăciunului şi au strâns alimente, haine şi jucării pe care le-au dus familiei care locuieşte într-o căsuţă modestă, în incinta Portului Constanţa.

Sătulă de neajunsurile zilnice, mama copiilor i-a abandonat la scurt timp după naşterea celui mai mic dintre ei, care acum are vârsta de trei ani. Recent, tatăl, care se străduieşte să le ofere micuţilor o viaţă cât mai normală şi decentă, a primit un diagnostic medical crunt: cancer. Cu toate acestea, el continuă să lucreze zi de zi, pe unde apucă, pentru a limita neajunsurile celor şase copii ai săi.

Cea mai mare este fiica de 13 ani. Pe lângă sprijinul pe care i-l oferă tatălui său având tot timpul grijă de fraţii mai mici, copila face tot posibilul pentru a ţine pasul cu cerinţele de la şcoală. Este clasa a VII-a şi visează la o carieră militară. La anul vrea să fie admisă la Colegiul Militar de la Constanţa şi ştie că pentru asta trebuie să trateze fiecare materie cu maximum de seriozitate. Fraţii ei mai mici văd în ea un exemplu şi, la rândul lor, sunt conştiincioşi în ceea ce priveşte educaţia. Tatăl le explică mereu că doar învăţătura îi va ajuta să devină oameni mari şi să depăşească actuala condiţie materială a familiei.

Povestea familiei cu şase copii, adusă în prim-plan de elevii militari, a atras atenţia mass-media şi a unor oameni cu suflet mare, care s-au oferit să îi ajute pe tatăl bolnav şi pe cei şase copii ai săi să mai uite, măcar din când în când, de grijile zilnice.


Elevii militari află despre HIV/SIDA şi Hepatita B

 • 12/12/2019

Informaţia înseamnă putere, iar în cazul sănătăţii proprii, informaţia înseamnă puterea de a sta departe de infecţii şi afecţiuni. În această notă, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au primit joi, 12 decembrie, vizita unor reprezentanţi ai Asociaţiei Studenţilor Medicinişti şi Tinerilor Medici din Constanţa, care le-au vorbit, pe larg, despre virusul HIV, sindromul pe care acesta îl provoacă, dar şi despre alte genuri de infecţii cu transmitere sexuală, aşa cum este şi virusul Hepatitei B.

Elevii militari au fost deschişi să primească informaţiile noi şi n-au ezitat să le adreseze studenţilor la Medicină întrebări, sporindu-şi astfel nivelul de cunoştinţe în domeniul sănătăţii şi igienei.

 


Donăm sânge de marinar!

 • 05/12/2019

Un grup format din mai mulţi elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale a luat iniţiativa de a participa, pe data de 5 decembrie, la campania naţională „Donează sânge! Fii erou!“, organizată şi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa.

Interesul elevilor militari a fost suscitat după ce un medic rezident şi o studentă de anul V de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Ovidius“ le-au vorbit despre importanţa donării de sânge, despre utilitatea şi importanţa aproape nebănuite ale unui asemenea gest de umanitate.

Prin gestul lor, elevii militari au vrut să dea un exemplu comunităţii că puterea de salva viaţa unuia sau mai multor semeni ai noştri se află în fiecare dintre noi, ne curge chiar prin vene.

 


Acţiunile de voluntariat ale elevilor militari, răsplătite la Gala Voluntarului Constanţa 2019

 • 05/12/2019

Activităţile de implicare pro bono în viaţa comunităţii din care facem parte au adus Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale noi recunoaşteri ale meritelor, în cadrul Galei Voluntarilor Constanţa 2019, găzduită joi, 5 decembrie, sub cupola Pavilionului Expoziţional din Constanţa.

Doamna profesor Irina Pavel a primit titlul de „Coordonatorul de voluntariat al anului“ în timp ce Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale a fost distinsă, pentru al doilea an consecutiv, cu titlul de „Unitatea de învăţământ a anului“.

Suntem profund recunoscători pentru aceste recunoaşteri ale meritelor elevilor noştri şi promitem, încă o dată, că vom duce mai departe munca de voluntariat în slujba mediului înconjurător, a cărui protejare are pentru noi o însemnătate deosebită. Ziua Mondială a Apei, Ziua Mondială a Pământului, Ziua Mondială a  Mediului Marin ar trebui să fie, pentru fiecare dintre noi, în fiecare zi.

Sustenabilitatea, consumul responsabil de resurse, reciclarea sunt atribute la îndemână pentru fiecare cetăţean. De aceea, noi vom duce mai departe şi în 2020, campaniile de conştientizare în cadrul cărora suntem parteneri.

Data de 5 decembrie marchează, în fiecare an, Ziua Internaţională a Voluntariatului, ocazie cu care, la Constanţa, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, în parteneriat cu Organizaţiile Non-guvernamentale din judeţ, organizează Gala Voluntarilor Constanţa, eveniment care aduce împreună persoane, instituţii, companii şi ONG-uri preocupate de binele comunităţii.

( Foto )

 


101 ani de la Marea Unire, marcaţi, în pas de defilare, pe sub Arcul de Triumf din Bucureşti

 • 01/12/2019

În fiecare an, pe 1 Decembrie, sărbătorim Ziua Naţională a României, simbolul unui moment crucial din istoria poporului nostru, acela al înfăptuirii României Mari. În continuarea unei tradiţii care ne onorează dincolo de cuvinte, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au defilat şi anul acesta pe sub Arcul de Triumf, alături de mii de militari din cadrul tuturor categoriilor de forţe din Armata României.
Elevii militari de anul I s-au antrenat, zi de zi, timp de două săptămâni pe terenul de instrucţie Ghencea, din Capitală, pentru ca, în cea mai importantă zi a tuturor românilor, să poată genera bucurie şi mândrie în sufletele tuturor privitorilor şi să aducă astfel un omagiu gloriei care se cuvinte eroilor care au luptat şi care au plătit adesea cu viaţa, pentru realizarea unui ideal de secole al poporului român, acela de a trăi în libertate şi unitate.

În Capitală, detaşamentul de elevi al Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale a fost condus de comandorul Viorel-Vasile Roman.

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi la Constanţa, întâi printr-o ceremonie solemnă de depunere de coroane la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondiale, aflat în Cimitirul Central  şi a continuat apoi printr-o paradă a militarilor şi tehnicii de luptă, pe bulevardul 1 Decembrie. La evenimentele de la Constanţa a fost prezent locţiitorul comandantului Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, Căpitan-comandor Valentin Nae, însoţit de alte zece cadre militare din efectivul unităţii de învăţământ.

( Foto )

 


Ziua Naţională a Dobrogei, celebrată de elevii militari alături de prof. Dorin Popescu

 • 14/11/2019

Românii celebrează, în fiecare an, pe 14 noiembrie, Ziua Naţională a Dobrogei, rememorând astfel momentul istoric de la sfârşitul Războiului de Independenţă, când provincia a revenit în componenţa teritoriului naţional.

Despre semnificaţia Zilei Naţionale a Dobrogei, dar mai ales despre importanţa apartenenţei Dobrogei la România, le-a vorbit elevilor militari profesorul şi analistul politic Dorin Popescu.

Din pledoaria la obiect susţinută în amfiteatrul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, cei peste 100 de elevi militari de anul I şi anul II au avut ocazia de a afla informaţii istorice inedite despre bogata şi îndelungata istorie a Dobrogei, despre procesul istoric ce a generat apariţia acestei provincii, dar şi despre avantajul strategic şi geopolitic imens pe care Dobrogea îl oferă, dintotdeauna, României.

În prelegerea sa, profesorul Dorin Popescu a subliniat şi responsabilităţile care îi revin României de a apăra frontiera maritimă de est a NATO şi Uniunii Europene, un aspect deosebit de relevant pentru viitorii maiştri militari de marină, în special în contextul geopolitic actual.

Celebrarea Zilei Naţionale a Dobrogei a reprezentat, ca atare, un moment propice pentru elevii militari să cunoască o frântură de istorie decare se leagă, indisolubil, înfiinţarea Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, în anul 1897. Ca o reamintire, necesitatea înfiinţării unui corp de tehnicieni de marină şi a unei instituţii publice de instruire a acestora a apărut ca o consecinţă a unirii Dobrogei cu România, fapt care a însemnat redobândirea accesului la Marea Neagră şi nevoia constituirii şi consolidării unei flote maritime puternice, un ideal de peste un secol, la înfăptuirea căruia contribuim, din plin, şi astăzi.

 


Prima ieşire pe mare cu Bricul „Mircea“ a elevilor de anul I

 • 12/11/2019

Un pluton alcătuit din 20 de elevi de anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale a avut parte marţi, 12 noiembrie, de prima ieşire pe mare cu nava-şcoală „Mircea“.

Pe durata celor câteva ore de navigaţie de-a lungul litoralului românesc, elevii militari au aflat, de la echipajul velierului, care sunt caracteristicile unui astfel de vapor şi în ce va consta practica marinărească pe care o vor desfăşura, în vara anului viitor, la bordul navei.

Alături de viitorii maiştri militari de marină, la bordul NS „Mircea“ s-a aflat, marţi, şi o parte din studenţii militari de anul al III-lea, de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, tineri care, vara aceasta, au parcurs cu Bricul „Mircea“ voiajul aniversar de 80 de ani. De la viitorii ofiţeri de marină, elevii militari au putut afla la ce să se aştepte în calitate de cadeţi, ce grad de dificultate presupune urcarea în arboradă, ce înseamnă „bricuit“ şi cât de imensă poate fi satisfacţia depăşirii propriilor limite.

Tot marţi, la bordul navei, a avut loc un eveniment editorial. Scriitorul Victor Teodoru şi-a prezentat cea mai recentă lucrare dedicată Bricului „Mircea“, intitulată „Călător pe Planeta Albastră“.

Despre istoricul impresionant al NS „Mircea“ şi motivul pentru care ea este un simbol al Forţelor Navale Române şi al României, elevii militari au putut afla amănunte luni, 11 noiembrie, în cadrul simpozionului organizat luni, 11 noiembrie, la Academia Navală, pentru a încheia seria evenimentelor dedicate aniversării celor 80 de ani de la intrarea NS „Mircea“ în serviciul Marinei militare.

( Foto )

 


Sesiunea de comunicări ştiinţifice a elevilor, ediţia a IX-a

 • 08/11/2019

În perioada 06-08 noiembrie, la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ s-a desfăşurat cea de-a IX-a ediţie a Sesiunii de comunicări ştiinţifice a elevilor.

Sesiunea a fost structurată pe cinci secţiuni: Electronică, informatică şi navigaţie; Mecanică şi electromecanică; Armament; Limbi străine şi Ştiinţe socio-umane, la care au participat elevi din instituţii de învăţământ preuniversitar  militar şi civil. Astfel, invitaţi la activitatea educaţională de la Constanţa au fost: elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică, cei ai Colegiului Naţional Militar „Al. I. Cuza“, Colegiului Tehnic Energetic, Liceului Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii, precum şi elevii Liceului Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu“ din Medgidia.

Lucrările şi proiectele prezentate şi susţinute joi, 07 noiembrie, au cuprins o arie complexă şi variată de teme, pentru care elevii s-au documentat temeinic, sub îndrumarea cadrelor didactice. Fiecare echipă participantă şi-a dorit să aducă în prim-plan  un element de noutate şi utilitate din sferele tehnologiei, informaticii, apărării cibernetice şi nu numai. De asemenea, elevii au optat pentru tehnici moderne şi atractive de a-şi prezenta lucrările.

Vineri, 08 noiembrie, a avut loc festivitatea de decernare a premiilor. Cele mai apreciate proiecte au fost cele ale elevilor Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, Colegiului Naţional Militar „Al. I. Cuza“, Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene, precum şi cele ale elevilor Liceului Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii din Constanţa.

De recunoaşterea meritelor au avut parte şi elevii de la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri  pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre, Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu“ din Medgidia şi cei ai Colegiului Tehnic Energetic din Constanţa.

Dincolo de a fi o competiţie pe teme ştiinţifice, Sesiunea de comunicări are ca obiectiv schimbul de experienţă, cunoaşterea şi socializarea dintre elevi. Mai mult decât atât, întâlnirea elevilor militari de la Sibiu, Boboc şi Piteşti, la Constanţa a fost prilejul ideal pentru ca ei să viziteze Portul Militar şi să urce la bordul fregatei „Regina Maria“ şi al Navei-şcoală „Mircea“.

( Foto )

 


Elevi şi maiştri militari, prezenţi la comemorarea evenimentelor istorice de la Calafat

 • 07/11/2019

Doi elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, însoţiţi de un instructor, M.m.I Viorel Marcu, au luat parte joi, 07 noiembrie, la comemorarea celor 142 de ani de la victoria obţinută de marinarii militari români, conduşi de generalul de marină Nicolae Dumitrescu-Maican,  la Calafat, într-una dintre bătăliile decisive ale Războiului pentru Independenţă.

Cu acest prilej, Forţele Navale Române, împreună cu Primăria oraşului Calafat, au organizat o serie de evenimente comemorative în cinstea eroilor de pe Dunăre.

Pe lângă depunerile solemne de coroane şi evocarea personalităţilor generalilor de marină care au făcut posibilă victoria de la Calafat, Forţele Navale Române au dedicat timp şi promovării carierei militare şi instituţiilor de învăţământ militar de marină, în rândul elevilor doljeni.

Cei doi elevi militari, împreună cu M.m.I Viorel Marcu, au mers la Liceul Tehnologic  „Ştefan Milcu“ din Calafat, unde le-au vorbit elevilor de clasele a XII-a despre avantajele profesiei de maistru militar de marină şi despre structura şi beneficiile învăţământului postliceal militar de marină, oferit de Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale.

( Foto )

 


Ziua Armatei României, la Constanţa

 • 25/10/2019

Sărbătoarea Zilei Armatei României a creat o nouă oportunitate pentru Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ de a veni mai aproape de comunitate şi, în special, de tinerii care ar putea fi inspiraţi să urmeze o carieră militară.

Ziua de 25 octombrie a debutat cu o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane la statuia Victoriei, din Parcul Arheologic din Constanţa, la care au asistat comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, Comandor Viorel-Vasile Roman, precum şi un număr semnificativ de maiştri militari în activitate.

Festivităţile dedicate zilei în care am celebrat 75 de ani de la eliberarea, de către Armata României, a ultimei brazde de pământ naţional au continuat, la sediul Palatului Administrativ din Constanţa, cu un simpozion la care au luat parte şi cinci elevi de anul al doilea ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale.

După-amiaza zilei de vineri, 25 octombrie, a fost consacrată unei expoziţii de tehnică militară, organizată în parcarea unui important centru comercial din Constanţa. De aici nu a lipsit standul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, de unde tinerii, elevi de liceu sau absolvenţi, au putut afla detaliile probelor de selecţie şi admitere, precum şi facilităţile pe care le oferă învăţământul militar de marină şi cariera de maistru militar în Forţele Navale Române.

( Foto )

 


87 de viitori maiştri militari au depus jurământul de credinţă faţă de patrie şi popor

 • 24/10/2019

În ajunul  Zilei Armatei României, 87 de elevi de anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale şi-au luat angajamentul  că vor apăra ţara, chiar cu preţul vieţii!

La capătul a aproape opt săptămâni de instrucţie şi iniţiere în tainele rigorilor militare, a sosit momentul îndelung aşteptat de toţi cei 71 de băieţi şi 16 fete, care, cu mândrie şi determinare, au rostit, într-un glas, legământul sacru faţă de ţară şi popor.

Întreaga ceremonie a stat sub semnul unei emoţii nedisimulate, născute din conştientizarea imensei responsabilităţi ce apasă, de acum, pe umerii viitorilor maiştri militari de marină. Cuvintele încărcate de semnificaţie rostite în ziua depunerii jurământului militar au menirea de a le călăuzi acestor tineri paşii în carieră, iar rememorarea lor să-i ajute să depăşească întotdeauna momentele dificile.

La acest moment memorabil din viaţa fiecărui militar au fost martori reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Statului Major al Apărării, Statului Major al Forţelor Navale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, precum şi familiile şi prietenii.

( Foto )

 


Ziua Armatei României în şcoli: Stimulăm creativitatea copiilor cu ateliere de matelotaj

 • 18/10/2019

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ a fost vineri, 18 octombrie, promotorul carierei militare şi al învăţământului militar de marină în faţa câtorva zeci de copii de la Şcoala Gimnazială „Viceamiral Ioan Murgescu“ din localitatea constănţeană Valu lui Traian.

Doi maiştri militari şi un elev de anul II le-au explicat micuţilor cu vârste între 7 şi 14 ani, pe înţelesul lor,  cu ce se ocupă un militar din Forţele Navale Române, cu precădere un maistru militar de marină şi care sunt paşii ce trebuie urmaţi în educaţie pentru a dobândi statutul de cadru militar şi beneficiile care vin odată cu acest statut.

În paralel cu prezentarea făcută de către cei trei militari, elevii vălureni au putut urmări proiecţia unui clip ce ilustrează principalele caracteristici ale structurilor ce fac parte din marea familie a Forţelor Navale Române, de la militarii care se ocupă de navigaţia cu vele, la bordul navei-şcoală „Mircea“, până la scafandri şi infanterişti marini.

Deşi la o vârstă fragedă, elevii Şcolii Gimnaziale din Valu lui Traian i-au asaltat pe maiştrii militari cu întrebări despre admiterea în sistemul de învăţământ militar; au vrut să ştie în ce constau probele de selecţie şi ce materii ar trebui să aprofundeze, încă de pe acum, dacă vor dori, mai târziu să îmbrace ţinuta militară.

Activitatea desfăşurată cu elevii Şcolii Gimnaziale „Viceamiral Ioan Murgescu“ a cuprins şi o componentă interactivă, menită să suscite creativitatea celor mici: un atelier de noduri marinăreşti. După ce au aflat modul de execuţie, numele şi funcţionalitatea fiecărui nod, elevii vălureni au primit fiecare câte o bucată de saulă şi, îndrumaţi de maiştrii militari, au realizat primele noduri marinăreşti din viaţa lor. Entuziasmul astfel generat a creat şi oportunitatea unei mici competiţii, în care cel mai rapid elev în a confecţiona un nod anume era răsplătit cu o brăţară marinărească.

Acţiunea de vineri, 18 octombrie, s-a desfăşurat la Căminul Cultural din Valu lui Traian şi a făcut parte din seria activităţilor organizate de Forţele Navale Române cu prilejul Zilei Armatei României în şcoli. Programul se află la cea de-a opta ediţie şi a fost iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale cu scopul de a aduce specificul militar mai aproape de elevi.

( Foto )

 


De Ziua Armatei, venim mai aproape de voi, în şcoli

 • 14/10/2019

Maiştri militari cu experienţă şi elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ aduc profesia de maistru militar de marină şi oferta educaţională a instituţiei mai aproape de elevii din judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Iaşi, în perioada 14-18 octombrie, în cadrul programului „Ziua Armatei României în şcoli“.

În zilele de 14 şi 15 octombrie, un elev de anul al II-lea al Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale se află la Galaţi, unde face cunoscute avantajele învăţământului militar de marină elevilor de la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu“ şi de la Colegiul Naţional „Al.I.Cuza“.

Pe data de 16 octombrie, oferta educaţională a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale ajunge în faţa elevilor tulceni, prin vocea unui elev de anul al II-lea.  De asemenea, în zilele de 16 şi 17 octombrie, un alt elev militar se află în municipiul Iaşi, unde distribuie materiale de promovare a învăţământului militar postliceal de marină liceenilor care caută îndrumare pentru viitoarea lor carieră.

Doi elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale le vorbesc, pe 17 octombrie, adolescenţilor de la Liceul Tehnologic din Topraisar despre oportunităţile pe care le deschide decizia de a îmbrăca ţinuta militară.
Activităţile de promovare din şcolile şi liceele din Galaţi, Tulcea, Iaşi şi Topraisar se desfăşoară sub coordonarea Birourilor de Informare-Recrutare din cadrul fiecărui judeţ.

Săptămâna de promovare a carierei militare în Forţele Navale Române se încheie vineri, 18 octombrie, cu o activitate practică, demonstrativă, susţinută de maiştri militari şi elevi la Şcoala Gimnazială „Viceamiral Ioan Murgescu“ din comuna Valu lui Traian, jud. Constanţa. Maiştrii militari şi elevii militari din anul al II-lea au gândit un atelier de lucrări de matelotaj prin care să stimuleze imaginaţia şi creativitatea elevilor de gimnaziu, precum şi interesul lor pentru categoria de forţe din care fac parte maiştri militari de marină.  Vom sta cu micuţii la poveşti marinăreşti proaspăt culese vara aceasta în marşul aniversar al Bricului „Mircea“ şi le vom răspunde la toate întrebările legate de profesia de maistru militar la bordul unei nave de luptă.

 


Sărbătorim 122 de ani de tradiţie în învăţământul militar de marină

 • 08/10/2019

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ a sărbătorit, marţi, 8 octombrie, 122 de ani de la înfiinţare. Pe 8 octombrie 1897, prin Înaltul Decret nr. 3110 semnat de Regele Carol I era aprobat „Regulamentul de funcţionare al Şcolii de submecanici şi submaeştri de marină“, instituţie precursoare a actualei şcoli.

Evenimentul de marţi, 8 octombrie 2019, a fost marcat, în aula şcolii, în prezenţa întregului personal militar şi civil şi a batalionului de elevi, printr-un discurs în care s-au evocat momentele cruciale din istoria acestei instituţii de învăţământ militar postliceal, unică prin profilul său.

La aniversarea celor 122 de ani de tradiţie în învăţământul militar de marină, conducerea Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ îşi asumă angajamentul de a duce mai departe misiunea şi obiectivele acestei instituţii şi de a instrui tehnicieni militari la standarde actuale, conforme cu cerinţele NATO.

( Foto )

 


Sfinţirea Capelei „Sf. Mare Mucenic Gheorghe“ de la Academia Navală

 • 07/10/2019

Comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, comandor Viorel-Vasile Roman, împreună cu Compania I de elevi, a luat parte luni, 7 octombrie, la slujba de sfinţire a Capelei cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, din incinta campusului Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Şefului Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral dr. Alexandru Mîrşu, precum şi a altor enoriaşi militari şi civili din cadrul platformei de învăţământ militar de marină şi din oraşul Constanţa.

Piatra de temelie a acestui locaş de cult a fost aşezată la 23 aprilie 2002. În perioada  2018-2019, capela a trecut printr-un proces de restaurare şi împodobire cu pictură.

( Foto)

 


De Ziua Internaţională a Mediului Marin, acţionăm pentru ape

 • 25/09/2019

Un pluton de 20 de elevi militari, din anul I, de la  Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, s-a mobilizat, miercuri, 25 septembrie, de Ziua Internaţională a Mediului Marin, pentru a strânge gunoiul de pe plaja şi spaţiul verde din zona Pescărie, din Constanţa.

Activitatea, denumită „Acţionăm pentru Ape“, a fost iniţiată de Asociaţia Act for Tomorrow, în parteneriat cu un lanţ de supermarketuri din România, Forţele Navale Române şi Administraţia Bazinală de Apa Dobrogea-Litoral.

Elevii militari, ajutaţi şi de colegi de-ai lor de la Colegiul Naţional Militar „Al.I.Cuza“ şi de voluntari pentru mediu, au umplut zeci de saci menajeri cu materiale din plastic, sticlă şi deşeuri din construcţii.

Preocuparea Forţelor Navale Române şi a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale pentru protecţia mediului este constantă şi se manifestă prin acţiuni de voluntariat şi conştientizare, desfăşurate pe tot parcursul anului.

Prin participarea la evenimentul „Acţionăm pentru Ape“,  organizat de Asociaţia Act for Tomorrow, elevii militari au dorit să transmită un semnal despre importanţa colectării selective şi a reciclării pentru conservarea biodiversităţii şi a unui mediu marin curat, sănătos şi productiv.    

( Foto )

 


Aducem oferta educaţională a Şcolii de Maiştri la Aeronautic Show 2019

 • 21/09/2019

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale şi-a prezentat oferta educaţională, sâmbătă, 21 septembrie, la standul special dedicat învăţământului militar de marină, la Aeronautic Show 2019, desfăşurat în parcul Crângaşi din Bucureşti.

Publicul care a vizitat standul a putut admira machete ale unora dintre cele mai cunoscute nave din flota Forţelor Navale Române: nava-şcoală „Mircea“ şi fregatele „Regina Maria“ şi „Mărăşeşti“, precum şi panoplii cu lucrări de matelotaj, instrumente marinăreşti şi au putut vedea direct din mâinile maiştrilor militari cum prind contur obiectele realizate cu ajutorul nodurilor marinăreşti.

Un interes deosebit pentru oferta educaţională a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale şi pentru oportunităţile de carieră din acest domeniu a venit mai ales din partea părinţilor şi a bunicilor, care şi-ar dori ca fiii şi nepoţii lor să îmbrace onorabila ţinută militară.

( Foto )

 


Elevii militari, la exerciţiul tactic cu trageri de luptă TOMIS 19.11.II

 • 20/09/2019

25 de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, împărţiţi în trei grupe, au luat parte, în săptămâna 16-20 septembrie, la activităţi de instruire în raioane maritime, alături de maiştri militari şi ofiţeri, în cadrul exerciţiului TOMIS 19.11.II.

Cele trei grupe de elevi militari au fost îmbarcate la bordul fregatei „Regele Ferdinand“ (F-221), dragorului maritim „Lt. Dimitrie Nicolescu“ (DM-29) şi corvetei „Cam. Horia Macellariu“ (265), unde au avut posibilitatea de a se familiariza cu echipamentele şi tehnica de la bordul navelor de luptă, li s-au explicat funcţiile acestora şi au putut opera unele dintre ele, sub atenta supraveghere şi îndrumare a maiştrilor militari.

Exerciţiul tactic TOMIS 19.11.II, care a inclus trageri de luptă, se înscrie în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacţie a militarilor români pentru contracararea unor acţiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre, contribuind la asigurarea unei posturi robuste de descurajare şi de apărare, la graniţa de est a Alianţei Nord-Atlantice. În acest context complex, elevii militari au avut o oportunitate excelentă de a se antrena în condiţii reale de luptă şi de a înţelege, pe deplin, ce va presupune activitatea lor după absolvirea şcolii.

( Foto )

 


Debut de an şcolar pentru 128 de viitori maiştri militari de marină

 • 09/09/2019

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ a organizat luni, 09 septembrie, festivitatea de deschidere a noului an şcolar, 2019-2020.

În prezenţa conducerii Statului Major al Forţelor Navale, a reprezentanţilor Statului Major al Apărării, a cadrelor didactice, dar şi a părinţilor şi apropiaţilor, cei 95 de elevi de anul I şi 33 de elevi de anul II şi-au ocupat locurile în formaţie şi au defilat pe platoul instituţiei militare de învăţământ.

( Foto )

 


„Cadet în Forţele Navale“, la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale

 • 06/09/2019

40 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a de la şcolile gimnaziale din comuna Ciurea, judeţul Iaşi, au răspuns „Prezent!“ la invitaţia marinarilor militari de a-şi petrece, la malul mării, ultima săptămână de vacanţă, în cadrul programului „Cadet în Forţele Navale“.

Vineri, 6 septembrie, elevii însoţiţi de primarul comunei Ciurea şi de cadre didactice, au vizitat Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale. M.m.p. Laurenţiu Dragomir şi M.m.I Viorel Marcu i-au condus pe oaspeţi pe turul de vizitare a şcolii, care a cuprins sala tradiţiilor şi cabinetele de specialitate, dintre care cel mai spectaculos, pentru elevii ieşeni, a fost cel de marinărie, unde au aflat despre structura navelor militare, lumini de navigaţie şi tehnici de supravieţuire pe mare.

Programul „Cadet în Forţele Navale“ este organizat de Statul Major al Forţelor Navale şi Direcţia Hidrografică Maritimă, cu sprijinul Primăriei Comunei Ciurea, şi cuprinde vizite la instituţiile de învăţământ de Marină, activităţi interactive cu echipajele unor nave militare din portul Constanţa, cu scafandrii militari şi cu specialiştii Direcţiei Hidrografice Maritime, pentru stimularea interesului elevilor faţă de profesia militară.

( Foto )

 


Vizita unei delegaţii din Turcia

 • 03/09/2019

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale a primit marţi, 03 septembrie, vizita unei delegaţii militare din partea navei-şcoală turce TCG SANÇAKTAR (L-403), aflată într-o escală de trei zile în Portul Constanţa.

Suita a fost compusă din patru ofiţeri şi 53 de cadeţi, care au vizitat laboratoarele de specialitate în care se instruiesc viitorii maiştri militari de marină şi au aflat detalii despre structura învăţământului militar de marină românesc de la instructori specializaţi.

TCG SANÇAKTAR (L-403), o navă de desant intrată anul trecut în serviciul Flotei de Antrenament a Forţelor Navale Turce, are la bord 262 de studenţi de la Academia Navală din Istanbul, iar în perioada 02-21 septembrie, nava-şcoală a Forţelor Navale ale Turciei desfăşoară un marş de instrucţie în Marea Neagră.

Escala de la Constanţa, care pe lângă activităţile de diplomaţie navală cuprinde şi un exerciţiu în comun cu corveta „Contraamiral Horia Macellariu“, contribuie la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre Forţele Navale Române şi Forţele Navale ale Turciei, la creşterea încrederii între aliaţi, la întărirea securităţii în zona Mării Negre, precum şi la dezvoltarea cooperării în domeniul învăţământului militar de marină din cele două ţări. 

( Foto )

 


Sărbătorim Ziua Marinei Române pe Bricul „Mircea“

 • 15/08/2019

Cei 32 de elevi de anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au sărbătorit Ziua Marinei Române, pe mare, la bordul navei-şcoală „Mircea“.

După trei luni petrecute colindând pe drumuri de ape şi învăţând tainele de bază ale navigaţiei, Ziua Marinei a fost pentru elevii şi studenţii de la bordul velierului un prilej excelent să facă dovadă deprinderilor de adevăraţi marinari.

De la întinsul velelor, braţarea vergilor şi până la urcările în arboradă pentru a saluta publicul de pe faleza din Constanţa, toate activităţile de pe puntea navei le-au venit natural cadeţilor.

Despre aventura verii şi poate şi a vieţii, pentru unii dintre elevii militari, puteţi citi aici: Jurnalul de bord

 


Promovarea ofertei educaţionale la Ziua Porţilor Deschise, în Portul Militar

 • 10/08/2019

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale a fost prezentă sâmbătă, 10 august, la Ziua Porţilor Deschise în Portul Militar Constanţa, unde şi-a promovat oferta educaţională, precum şi profesia de maistru militar de marină.

Zeci de persoane au trecut pe la standul amplasat în dana 0 a Portului Constanţa, unde au primit materiale promoţionale şi informaţii detaliate despre cariera militară în Forţele Navale, despre cerinţele şi paşii de urmat pentru a fi admis la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, precum şi despre ceea ce implică profesia de maistru militar de marină.

M.m.I Viorel Marcu, instructor în cadrul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale şi unul dintre promotorii de la stand, a făcut demonstraţii de noduri marinăreşti, cei mai încântaţi de aceste activităţi fiind, fireşte, copiii!

( Foto )

 


Ceremonie de absolvire a promoţiei 2019 „Nicolae Bălcescu 200“

 • 31/07/2019

Nostalgia finalului unei etape, atenuată de entuziasmul unui nou început extrem de promiţător sunt doar două dintre trăirile pe care cei 55 de absolvenţi ai promoţiei 2019 „Nicolae Bălcescu 200“ a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ le-au avut miercuri, 31 iulie, la ceremonia de absolvire şi înaintare în grad.

În prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Navale, Viceamiral dr. Alexandru Mîrşu, cei 55 de absolvenţi, dintre care patru fete, au primit primul grad din cariera militară, acela de maistru militar clasa a V-a şi, respectiv, agent.

Din această toamnă, 51 dintre absolvenţi vor fi încadraţi în unităţi ale Forţelor Navale Române, iar patru vor ocupa posturi în structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, la Poliţia de Frontieră. Pentru prima dată în ultimul deceniu, ceremonia de absolvire s-a desfăşurat pe platoul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale. Bucuria şi emoţiile celor mai noi maiştri militari din marină au fost împărtăşite de cadre militare active sau în retragere, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi de rude şi de apropiaţi.

( Foto )

 


Oferta educaţională a Şcolii de Maiştri, prezentată la NEVERSEA

 • 07/07/2019

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale a fost reprezentată, în perioada 4-7 iulie, la standul MApN  amenajat în cadrul festivalului Neversea. Alături de alţi studenţi şi elevi militari, elevul caporal George Vlădăreanu, a oferit tinerilor interesaţi informaţii despre cariera militară în Forţele Navale.

Astfel, sute de tineri au avut posibilitatea de a afla despre profesia de maistru militar de marină şi despre paşii ce trebuie urmaţi pentru admiterea la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale.


Sărbătorim Constanţa Noastră!

 • 21/05/2019

Un pluton de elevi de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale  a defilat marţi, 21 mai, la impresionanta paradă organizată de Ziua Constanţei, fiind admiraţi de pe margine de sute de spectatori.

Elevii noştri au defilat alături de aproximativ 2000 de persoane, elevi, studenţi, sportivi şi militari români şi străini, pe traseul care a tranzitat bulevardul Tomis, din dreptul Sălii Sporturilor până în Piaţa Ovidiu.

( Foto )

 


Exerciţiu de prevenire şi stingere a incendiilor

 • 21/05/2019

Siguranţa este întotdeauna o prioritate pentru orice militar, iar viitorii maiştri militari de marină nu fac excepţie. Marţi, 21 mai, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au efectuat, pe platoul unităţii, un exerciţiu comun cu pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ Constanţa.

Salvatorii din cadrul Detaşamentului Palas i-au instruit pe elevii militari care fac parte din formaţiunea proprie de intervenţie a şcolii asupra prevenirii şi stingerii incendiilor de orice fel.

De asemenea, având şi pregătire de paramedici, pompierii constănţeni i-au putut învăţa pe viitorii maiştri militari noţiuni esenţiale ale acordării primului ajutor.

Astfel de acţiuni de instructaj, în parteneriat cu ISU „Dobrogea“, au loc anual la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“.

( Foto )

 


Ne pricepem şi la automobilism, nu doar la nave militare

 • 16/05/2019

Opt elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, sub îndrumarea comandantului de companie, Cpt. Alexandru Mateşică, au participat, pe 16 mai, la cea de-a VII-a ediţie a Proiectului educaţional regional „Civilizaţia şoselei“ desfăşurat la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ din Constanţa.

Elevii militari au arătat şi anul acesta că nu stăpânesc excelent doar tehnica de la bordul navelor de luptă, ci sunt şi conducători auto şi mecanici la fel de pricepuţi. Desfăşurată sub deviza „Viteza reduce distanţa, dar curmă viaţa“, competiţia a adus Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale două premii I şi un loc III, după cum urmează:

 • Elev caporal George Hanu – Locul I, secţiunea „Îndemânatic da, teribilist nu“
 • Elev caporal Aurelian Tudor şi Elev caporal Robert Aluchenesei – Locul I, secţiunea „Micii ucenici, la datorie“
 • Elev caporal Renato Ioniţă şi Elev caporal Lucian Popa – Locul III, secţiunea: Micii ucenici la datorie“

( Foto )

 


Delegaţii din Turcia, în vizită la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale

 • 13/05/2019

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale a primit luni, 13 mai, vizita delegaţiilor navelor-şcoală ale Marinei militare turce TCG „Cezayirli Gazi Hasan Paşa“ (A-579) şi TCG „Osman Gazi“ (NL-125), aflate într-o escală de trei zile în Portul Constanţa.

Ofiţerii şi cadeţii turci ai putut afla mai multe informaţii despre învăţământul profesional de marină, oferind totodată posibilitatea elevilor militari să afle cum se instruiesc viitorii marinari militari turci.

Vizita şi schimbul de experienţă astfel realizat contribuie la consolidarea relaţiilor de parteneriat militar şi pe linie de învăţământ militar de marină existent între Forţele Navale Române şi Forţele Navale ale Turciei.

( Foto )

 


Elevii militari, premiaţi la Sesiunea de comunicări ştiinţifice de la Piteşti

 • 10/05/2019

În perioada 8-10 mai, 11 elevi şi patru cadre militare au reprezentat Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale  „Amiral Ion Murgescu“ la sesiunea de comunicări ştiinţifice a elevilor militari organizată de Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I“ din Piteşti.

Elevii militari de la Constanţa au participat cu lucrări la patru secţiuni, respectiv Armament, Transporturi auto, navale şi aeriene, Electronică şi Electromecanică şi Ştiinţe socio-umane.

Efortul intelectual al viitorilor maiştri militari de marină şi al profesorilor care le-au coordonat lucrările au fost răsplătite cu premiile I, II şi III, la toate cele patru secţiuni la care au fost înscrişi.

Sesiunea de comunicări ştiinţifice a elevilor militari organizată la Piteşti s-a aflat la a doua ediţie.

( Foto )

 


141 de ani de la Războiul de Independenţă

 • 09/05/2019

Zece elevi de anul II ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, ambarcaţi pe Monitorul 47 şi pe Vedeta Blindată 178, au participat joi, 9 mai, la ceremoniile militare şi religioase de la Monumentul Războiului de Independenţă din municipiul Calafat, cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României.

Elevii militari s-au ambarcat la Brăila şi au parcurs, pe Dunăre, drumul până la Calafat, Drobeta Turnu Severin şi Orşova, porturi dunărene unde publicul a avut ocazia să viziteze cele două nave şi să afle mai multe informaţii despre profesiile disponibile în Forţele Navale.

La Calafat, în anul 1877, în timpul Războiului de Independenţă, marinarii militari români, sub comanda Generalului de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, au obţinut o importantă victorie, când au bombardat şi scufundat monitorul turcesc „Podgoriţa“.

 

( Foto )

 


Marcăm Ziua maiştrilor militari de marină

 • 06/05/2019

Luni, 6 mai, s-au împlinit 110 ani de când, prin Înaltul Decret nr.1620, semnat de Regele Carol I, a luat fiinţă Corpul maiştrilor militari de marină. Evenimentul a fost marcat şi la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, printr-o prezentare susţinută în faţa elevilor de anul II de către maistrul militar de comandă al unităţii, M.m.p. Laurenţiu Dragomir.

Elevii militari au putut afla astfel aspecte istorice inedite ale profesiei pe care o vor practica după absolvirea şcolii.


Ceremonie de Ziua Veteranilor de Război

 • 24/04/2019

Reprezentanţi ai Școlii Militare de Maiștri a Forțelor Navale, împreună cu alți militari și civili, alături de oficialități locale au participat miercuri, 24 aprilie, la activități religioase cu prilejul comemorării Zilei Veteranilor de Război, în Cimitirul Central din Constanța, la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Cu toţii au adus un omagiu bine meritat eroilor care au luptat pentru România în timpul celor două Războaie Mondiale și care astăzi își dorm somnul de veci în Cimitirul Central de la Constanța. La monumentul închinat lor a avut loc o slujbă religioasă și o depunere de coroane.

Necropola de război se află în grija Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, ai cărei elevi au organizat, premergător ceremoniei, o activitate de îngrijire a locurilor de veci.

Cinste lor, veteranilor care au luptat pentru ca noi să trăim astăzi liberi! Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodată!

( Foto )

 


Emoţia faptelor bune în preajma Sărbătorilor Pascale

 • 23/04/2019

Bucuria primirii unui cadou citită în ochii unui copil este unul dintre cele mai nepreţuite sentimente de care cineva poate avea parte. Această emoţie au trăit-o, marţi, 23 aprilie, şi elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale care au fost mesagerii timpurii ai Iepuraşului de Paşti pentru copiii de la Centrul de Plasament „Micul Rotterdam“ din Constanţa. Deoarece credem în educaţie ca motor al viitorului, suntem de părere că singura grijă a oricărui copil trebuie să fie cea a învăţatului. De aceea, am vrut să punem şi noi umărul pentru a-i ajuta cu unele ustensile electrocasnice pe cei care zilnic le poartă de grijă acestor copii minunaţi, pentru ca ei să ajungă oameni mari, educaţi şi responsabili. Le mulţumim reprezentanţilor centrului că ne-au oferit ocazia să facem o faptă bună şi să ne încărcăm pozitiv cu energia micuţilor plini de afecţiune.

 


Ambarcarea elevilor de anul I la NS „MIRCEA“

 • 20/04/2019

32 de elevi de anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale s-au ambarcat, sâmbătă, 20 aprilie, la bordul Navei Şcoală „MIRCEA“, care se pregătește de plecarea în marșul aniversar, la 80 de ani de la intrarea sa în serviciul Marinei Militare Române. Luni, 22 aprilie, viitorii marinari militari au început energic prima săptămână la bordul Navei Școală . Tinerii și-au luat în primire atribuțiile pentru următoarele trei luni şi au exersat, pentru prima dată, urcarea în arboradă, învățând totodată un lucru elementar și deosebit de important: siguranța este întotdeauna pe primul loc.

Nava Şcoală ridică ancora din Portul Militar Constanţa duminică, 5 mai, având ca destinaţie Hamburg, portul în care a fost lansată la apă pentru prima dată, în urmă cu exact 80 de ani. Marşul de instrucţie de anul acesta se întinde pe o perioadă de 94 de zile, durată în care bătrânul velier va traversa Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, cu escale în porturile: Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franța), Rouen (Franța), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) și Istanbul (Turcia), urmând să revină la Constanţa pe 7 august.

( Foto )

 


Invitaţie la plantat viaţă, de Ziua Internaţională a Pământului

 • 20/04/2019

Elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au marcat, în avans, Ziua Internaţională a Pământului, sâmbătă, 20 aprilie, distribuind pliante de conştientizare şi seminţe de plante constănţenilor care s-au aflat la cumpărături în două dintre magazinele unui important lanţ de hypermaketuri. Tema de anul acesta a Zilei Internaţionale a Pământului este protejarea mediului, principalul mesaj fiind acela că „Nu suntem singuri pe această planetă şi avem datoria să protejăm tot ceea ce ne înconjoară“. În această notă, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au răspuns invitaţiei adresate de Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Copilului filiala Constanţa de a le vorbi constănţenilor despre importanţa protejării mediului şi despre cum fiecare putem planta şi îngriji un strop de verdeaţă chiar la noi acasă.

Viitorii maiştri militari de marină sunt de părere că, deşi Ziua Pământului este celebrată o dată pe an, preocuparea noastră pentru reciclare şi pentru conservarea şi protejarea resurselor, florei şi faunei planetei trebuie manifestată necontenit, în fiecare zi.

 


Predare de ştafetă la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale

 • 18/04/2019

Ceremonie specială, joi, 18 aprilie, la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Viitorii absolvenți din anul II au predat cheia școlii și drapelul de luptă al subunității de elevi colegilor lor de anul I. Festivitatea s-a desfășurat în Aula școlii, în prezența întregului batalion de elevi și a personalului unității de învățământ. În calitate de încheietor de an, Elv.plt.maj. Cristian Buhum i-a predat cheia școlii succesorului său, Elv.cap. Marius Negulescu. Acestuia din urmă îi revine de acum onoarea și responsabilitatea de a le purta de grijă și de a fi un exemplu de verticalitate și moralitate pentru colegii săi de anul I și anul II deopotrivă.

Drapelul de identificare al batalionului de elevi are și el de astăzi un nou gardian, Elv.frt. Alexandru Soare, care a primit simbolul de la predecesorul său, Elv.cap. Claudiu Trefil. Evenimentul de tradiție în învățământul militar a avut loc cu două zile înainte ca elevii de anul I să se ambarce la bordul Navei Școală „Mircea”, care se pregătește de plecare în marșul de instrucție anual.

 


Promovarea ofertei educaţionale la Pavilionul Expoziţional din Constanţa

 • 12/04/2019

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ şi-a prezentat, vineri, 12 aprilie, oferta educaţională pentru anul şcolar 2019-2020, în cadrul Târgului Educaţional „Alege EDUCAŢIA! Este calea către viitorul tău“, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa.

Elevi în ţinută militară, maiştri militari cu perspectivă şi cadre didactice experimentate au stat la dispoziţia vizitatorilor standului şcolii cu informaţii despre recrutare, selecţie şi admitere, despre condiţiile din şcoala militară, precum şi despre viitorul pe care îl poate asigura cariera militară.

( Foto )

 


Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, o „şcoală altfel“

 • 10/04/2019

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a însemnat, miercuri, 10 aprilie,  „Școala Altfel“ pentru elevii de clasa a V-a, de la Școala Gimnazială nr. 37 din Constanța.
Micuții l-au avut ghid pe maistrul militar de comandă al unității, M.m.p. Laurențiu Dragomir, care le-a prezentat de la sala de tradiții a școlii militare de maiștri de marină, până la cabinetele și laboratoarele în care se formează viitorii marinari militari. Desigur, turul a fost însoțit și de povești frumoase despre tradițiile marinărești, misiunea și specificul școlii.
După ce au văzut cabinetul de Marinărie, unde au învățat despre noduri marinărești, tipuri de nave militare și nu numai, elevii de gimnaziu s-au declarat sincer impresionați. Noi le mulțumim pentru vizită și îi așteptăm în mareafamilie a Forțelor Navale în anii următori!

( Foto )


Elevi militari la cel mai amplu exercițiu naval NATO al anului în Marea Neagră

 • 07/04/2019

Trei elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale participă activ, săptămâna aceasta, la cel mai amplu exercițiu militar naval al anului, SEASHIELD19. Sub atenta îndrumare a tehnicienilor militari de la bordul fregatei „Mărășești” (F111), elevii au posibilitatea de a se familiariza cu tehnica de luptă pe care o vor putea lua în primire în toamna acestui an, când vor fi încadrați pe primele funcții de maiștri militari de marină.
Oportunitatea oferită elevilor Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale de a-și pune în aplicare cunoștințele este cu adevărat satisfăcătoare în contextul în care, în perioada 5-13 aprilie, 14 nave românești și șase nave străine, cu un total de peste 2.000 de marinari la bord, exersează proceduri întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, de suprafață şi aeriene, adaptate la tipologia amenințărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

 


Celebrăm Ziua NATO în România la sediul MApN

 • 07/04/2019

Ministerul Apărării Naționale și-a deschis porțile pentru o zi, cu ocazia celebrării Zilei NATO în România. Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” din Constanța a fost reprezentată la târgul ofertelor educaționale militare de la MApN de către M.m.p. Ionuț Comună și Elv.cap. Marius Prunaru, care le-au vorbit vizitatorilor despre instituția de învățământ care pregătește maiștri militari pentru Forțele Navale, despre tradițiile marinărești și, desigur, despre satisfacțiile și avantajele carierei de marinar militar.
Copiii au fost, ca de obicei, încântați de poveștile marinărești și de lucrările de matelotaj, însă de eveniment au profitat și elevii de clasa a XII-a, care iau în calcul să-și continue studiile în sistemul militar.

( Foto )

 


Elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale premiaţi la TEHNONAV JUNIOR 2019

 • 05/04/2019

Doi elevi de anul II ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“, Aurelia Dumitrache (Radiolocaţie navală) şi Iulian-Orlando Vlase (Motoare şi instalaţii electrice) au obţinut, vineri, 5 aprilie, locul I şi locul II la Conferinţa Naţională a Studenţilor şi Elevilor în Domeniul Ştiinţelor Inginereşti „TEHNONAV JUNIOR“, eveniment organizat de Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.

Cei doi viitori marinari militari, sub coordonarea prof. Cpt.cdor Valentin Nae şi prof. Irina Pavel, au susţinut două lucrări practice la Secţiunea „Preambul Ingineresc“: prima lucrare s-a numit „Platformă de laborator pentru studiul circuitelor basculante“, iar cea de-a doua lucrare prezentată a fost „Sursa de tensiune stabilizată 0÷20 V; 1÷3 A“.

Efortul şi creativitatea elevilor militari au fost răsplătite, de asemenea, şi cu premiul I oferit de operatorul portuar Chimpex.

Aflată deja la ediţia a IX-a, Conferinţa TEHNONAV Junior promovează lucrări originale ale tinerilor cercetători care-şi desfăşoară activitatea în domeniul ştiinţelor inginereşti, precum și ale elevilor interesați. Conferinţa încurajează cercetarea ştiinţifică ce contribuie la formarea profesională a viitorilor ingineri şi la lărgirea orizontului lor de cunoaştere.


Promovarea ofertei educaţionale în Municipiul Paşcani

 • 02/04/2019

Peste 250 de elevi de clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea“ din Paşcani (jud. Iaşi), au aflat, marţi, 2 aprilie, toate informaţiile esenţiale despre avantajele învăţământului militar de marină, despre oportunităţile de carieră disponibile în Forţele Navale Române şi mai ales despre rolul maistrului militar la bordul unei nave de luptă.

Prezentarea a fost susţinută de elevul nostru Robert Lupu, absolvent al Colegiului Tehnic „Unirea“ şi unul dintre tinerii care, peste doar câteva luni, va lua în primire prima sa funcţie de maistru militar într-o unitate a Forţelor Navale Române.

Descrierea vieţii de elev militar, dar mai ales poveştile despre aventurile trăite de Robert pe durata marşului de instrucţie cu Nava Şcoală „Mircea“, i-au ţinut conectaţi la discurs pe elevii din Paşcani. Mai mult decât atât, la finalul prezentării, elevul nostru a fost asaltat de către adolescenţii de clasa a XII-a cu întrebări despre paşii concreţi necesari pentru a-i urma exemplul, acela de a opta pentru o carieră militară în Forţele Navale.


Viitorii maiştri militari, în vizită de documentare în Portul Militar Mangalia

 • 28/03/2019

Joi, 28 martie, elevii de anul II de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ s-au aflat în vizită de documentare, în Portul Militar Mangalia, la Divizioanele 50 Corvete şi 150 Nave Purtătoare de Rachete.

Elevii militari au urcat mai întâi la bordul Corvetei 264 „CAm. Eustaţiu Sebastian“, pentru a vizita punctele de luptă de la fiecare specialitate în parte, respectiv: Timonerie, Artilerie navală, Arme sub apă, Radiolocaţie, Comunicaţii navale, Mecanică şi Electromecanică navală.

La fiecare punct de luptă, viitorii tehnicieni militari de marină au observat îndeaproape şi chiar au operat echipamentele specifice pe care le studiază în Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale. În permanenţă, elevii au fost asistaţi de maiştri militari specializaţi care au avut grijă să le împărtăşească cele mai noi secrete ale profesiei, ajutându-i astfel pe tineri să-şi îmbunătăţească bagajul de cunoştinţe învăţate la cursuri.

Cea de-a doua navă gazdă a vizitei de documentare din Portul Militar Mangalia a fost NPR 190 „Lăstunul“, bastiment de luptă aflat în subordinea Divizionului 150 Nave Purtătoare de Rachete. La bordul acestei nave, elevii militari au observat o tehnică de propulsie diferită şi anume cea asigurată de turbine, fapt care le-a permis să facă o comparaţie cu tehnica clasică (motoare) văzută anterior la corvetă.

Atât conducerea celor două divizioane, precum şi echipajele navelor şi-au exprimat încântarea faţă de vizita de documentare şi au afirmat că speră ca, după absolvire, cei peste 50 de viitori maiştri militari de marină să aleagă să le devină colegi.

( Foto )

 


Ziua Mondială a Apei 2019 | Atragem atenţia asupra risipei de apă potabilă

 • 22/03/2019

Nu lăsăm pe nimeni în urmă este, tradiţional, o deviză de solidaritate a militarilor. Sintagma a devenit şi motto-ul de anul acesta al Zilei Mondiale a Apei, celebrată şi la Constanţa. Zece elevi de anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ s-au alăturat, vineri, 22 martie, în calitate de voluntari, acţiunii de conştientizare Dăm apă cu porţia, organizată de Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Copilului filiala Constanţa, în incinta unui hypermarket din oraş.

Echipa de voluntari, din care au făcut parte şi elevii militari, şi-a imaginat că se află pe o navă în marş, la bordul căreia consumul de apă trebuie raţionalizat. Astfel, voluntarii au împărţit fiecărui client al magazinului câte o sticlă cu apă, un gest simbolic pentru a atrage atenţia asupra importanţei exploatării responsabile a resurselor de apă potabilă de pe planetă. Ziua Internaţională a Apei a fost marcată la Constanţa în acest mod inedit pentru al nouălea an consecutiv. Acţiunea a fost primită de constănţeni cu surprindere, dar şi cu entuziasm, majoritatea promiţând că se vor gândi mai bine înainte de a mai irosi apa potabilă în viaţa de zi cu zi.

La nivel mondial, mesajul „Nu lăsăm pe nimeni în urmă“ face referire la dreptul natural al fiecărui om la resurse de apă potabilă. În anul 2019, pe glob încă trăiesc miliarde de persoane care nu au acces la apă potabilă. Grupuri compuse din migranţi, refugiaţi, populaţii indigene şi mulţi alţii sunt adesea marginalizate şi se confruntă cu discriminarea atunci când vine vorba de acces la apă potabilă. În acest context, obiectivul Naţiunilor Unite este ca, până în anul 2030, tot globul să aibă acces la resurse de apă potabilă, după cum se arată pe portalul www.worldwaterday.org.

( Foto )

 


Competiţie sportivă militară la Constanţa

 • 21/03/2019

O echipă de fete şi o echipă de băieţi, formate din elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ au participat, în perioada 14 – 21 martie, la competiţiile de volei din cadrul concursurilor aplicativ-militare şi sportive pentru instituţiile militare de învăţământ, organizate de Statul Major al Apărării.

Evenimentul s-a desfăşurat în sala de sport a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa.

( Foto )

 


Elevii militari, la proiecţia documentarului „Doamna Mărilor“

 • 14/03/2019

Fregata „Mărăşeşti“ (F 111) este renumită drept cea mai mare navă de război construită, în întregime, pe teritoriul România. Aceasta, dar şi alte informaţii inedite despre nava militară au putut afla şi cei 35 de elevi de anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, care pe 14 martie au vizionat proiecţia filmului documentar „Doamna Mărilor“, la Centrul Multicultural Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ din Constanţa.

 

 


Promovarea ofertei educaţionale în licee din Năvodari, Eforie, Techirghiol, Mangalia

 • 14/03/2019

În perioada 12-14 martie, reprezentanţi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au luat, din nou, la pas liceele din Năvodari, Techirghiol. Eforie Sud şi Mangalia, pentru a face cunoscută elevilor de clasa a XII-a oferta educaţională pentru anul şcolar 2019.

Elevii militari, însoţiţi de un maistru militar de marină, au împărţit materiale promoţionale şi le-au vorbit adolescenţilor despre procedura de admitere în Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, despre viaţa de elev militar, dar mai ales despre oportunităţile unei carierei în ţinuta de marinar militar.

( Foto )

 


Trei elevi ai Şcolii de Maiştri de Marină la "POSEIDON 19"

 • 08/03/2019

Trei elevi de anul II ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ s-au antrenat, în perioada 04-08 martie, împreună cu marinarii militari, în condiţii reale, pentru lupta contra minelor marine, în cadrul exerciţiului multinaţional naval "POSEIDON 19".

Elevii de la specialităţile Arme sub apă, Comunicaţii navale – observare semnalizare şi Motoare şi maşini navale au petrecut cinci zile pe mare, la bordul dragorului maritim „Lt. Dimitrie Nicolescu“ (DM 29), unde, alături de tehnicieni militari cu experienţă, au putut pune în practică noţiunile învăţate la cursuri. Elevii militari au avut, aşadar, şansa de a experimenta la prima mână atribuţiile pe care le vor primi la nave, anul acesta, după finalizarea studiilor.

 


Scafandrii de luptă, în vizită la viitorii maiştri militari de marină

 • 05/03/2019

Dacă ar fi uşor, oricine ar putea face!“ – acesta este motto-ul luptătorilor din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale.

Pregătiţi să facă faţă celor mai dificile provocări pe uscat, în tenebrele adâncurilor, dar şi la altitudini ameţitoare, scafandrii Forţelor Navale pentru Operaţii Speciale au lăsat, marţi, 5 martie, de-o parte misterul care, de obicei, îi învăluie pe ei şi misiunile lor şi au venit să le vorbească viitorilor maiştri militari de marină despre provocările, oportunităţile şi frumuseţea profesiei de scafandru militar în trupele de elită ale Armatei României.

Elevii militari i-au ascultat cu atenţie, i-au privit cu admiraţie, pentru ca la finalul prezentării să-i poată asalta cu întrebări. Cu răbdarea şi profesionalismul care-i caracterizează, scafandrii de luptă le-au oferit detaliile paşilor de urmat pentru a deveni maiştri militari în Forţele Navale pentru Operaţii Speciale.

 


Căutăm colegi în Vrancea!

 • 22/02/2019

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ s-a alăturat, în săptămâna 18-22 februarie, celei mai mari campanii de promovare de anul acesta a Forţelor Navale, desfăşurată în judeţul Vrancea.

Echipa formată din maiştri militari şi elevi ai şcolii le-au vorbit tinerilor vrânceni din Focşani, Adjud, Mărăşeşti, Panciu şi Păuleşti despre profesia de tehnician în Forţele Navale Române şi despre avantajele unei cariere în ţinuta Armatei Române.

Cu ajutorul materialelor de promovare a ofertei educaţionale, dar mai ales cu mărturii şi exemple vii, maiştrii militari şi elevii au vrut să le demonstreze şcolarilor vrânceni că a fi maistru militar de marină este mai mult decât profesie, este pasiune!

( Foto )

 


Promovarea ofertei educaţionale în judeţul Constanţa

 • 15/02/2019

În săptămâna 11-15 februarie, sute de elevi de clasa a XII-a de la nouă licee şi colegii tehnice din municipiul şi judeţul Constanţa au aflat despre oferta educaţională a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“, precum şi despre profesia de maistru militar de marină.

Timp de cinci zile, elevi din Constanţa, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Poarta Albă, Castelu, Murfatlar şi Medgidia au avut posibilitatea de a afla direct de la maiştri militari cu experienţă şi de la elevi de anul I şi anul II despre avantajele carierei militare în Forţele Navale şi paşii concreţi ce trebuie urmaţi pentru a deveni veritabili ambasadori ai României pe mările şi oceanele lumii, în calitate de militari NATO.

 


Eleve premiate de Liga Maiştrilor Militari de Marină cu bursa „M.m. Cătălin Rădoi“

 • 13/02/2019

Rezultatele meritorii la învăţătură vor fi întotdeauna răsplătite la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale. Două eleve din anul I şi, respectiv, anul II au fost premiate, miercuri, 13 februarie, cu bursa „M.m. Cătălin Rădoi“. Distincţia se acordă semestrial de către Liga Maiştrilor Militari de Marină elevilor cu cele mai mari medii.

Pentru rezultatele deosebite obţinute la examenele de la finalul primului semestru din anul şcolar 2018-2019, premiul a mers la Elv. Ioana Marilena Bota, din anul I, cu media 9,23 şi la Elv. Cap. Aurelia Dumitrache, din anul II, specialitatea Radiolocaţie Navală, cu media 9.89.

( Foto )

 


160 de ani de la Unirea Principatelor

 • 24/01/2019

Reprezentanţii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ au participat joi, 24 ianuarie, la ceremonia organizată în Piaţa Ovidiu din Constanţa pentru a marca 160 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor, eveniment cunoscut în istorie şi drept Mica Unire.

Reîntregirea patriei sub domnia colonelului Alexandru Ioan Cuza a reprezentat pentru marinarii militari actul premergător constituirii Marinei Militare moderne. 

 


Promovarea ofertei educaţionale în judeţul Iaşi

 • 15/01/2019

Doi elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ s-au aflat în perioada 14-15 ianuarie 2019 în judeţul Iaşi, pentru a face cunoscută elevilor de liceu oferta educaţională a şcolii noastre.

Pe 14 ianuarie, elevii Robert Lupu şi Valentin Neagu au făcut un popas la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi, unde au luat parte la o serie de activităţi extracurriculare interactive organizate de Statul Major al Forţelor Navale în scopul promovării carierei în marina militară şi a ofertei învăţământului militar de marină. Liceenii ieşeni au avut astfel oportunitatea de a afla, la prima mână, despre viaţa de elev în şcoala militară, dar şi despre avantajele unei cariere de maistru militar în Forţele Navale.

Pe 15 ianuarie, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale  au participat la ceremonia militară şi religioasă ce a avut loc la Şcoala Gimnazială din satul Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea. Cu acest prilej, şcoala din localitate a primit denumirea „Comandor Alexandru Cătuneanu“, una dintre personalităţile marcante ale Marinei Militare Române, contributor la dezvoltarea hidrografiei, cartografiei şi oceanografiei în România.

Şi aici, elevii şcolii noastre au profitat de oportunitate pentru a prezenta oferta educaţională disponibilă tinerilor de până în 30 de ani, care au absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat şi care pot îmbrăţişa cariera militară după doar doi ani de studii cu şcolarizare complet gratuită.

 


Elevă a școlii premiată de Fundaţia „General Ştefan Guşă“

 • 15/12/2018

Cu rezultate de excepţie la învăţătură, Loredana Filimon, elevă în anul II a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu" a primit din partea Fundaţiei „General Ştefan Guşă“ o bursă care s-o motiveze şi s-o ajute în continuare, pe parcursul şcolar către o carieră în marina militară.

Fundaţia „General Ştefan Guşă“ consacrată susţinerii şi recunoaşterii excelenţei în educaţie monitorizează atent activitatea elevilor Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“.

Loredana Filimon s-a făcut remarcată încă de la admitere, când a reuşit să obţină cel mai bun rezultat, premiat la acea dată de Fundaţia „General Ştefan Guşă“.

 


Maistru militar decorat de preşedintele României

 • 01/12/2018

De Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, în semn de apreciere pentru contribuţia adusă la îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice Ministerului Apărării Naţionale, MMp. Ionuţ Comună, şef de cabinet în cadrul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“, a fost decorat de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Medalia „Virtutea Maritimă“ clasa a III-a, cu însemn pentru militari.