Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor  Navale
"Amiral Ion Murgescu"

 

 

Evenimente


Marşul internaţional de instrucţie al Navei Şcoală Mircea - 2018

Joi, 5 iulie, după 31 de zile de marş, dintre care 21 de zile petrecute pe mare şi 10 zile în porturile Bari, Tivat şi Pireu, nava şcoală Mircea a acostat în portul Constanţa avându-i la bord pe cei 48 de elevi ai şcolii noastre. Pe parcursul acestor zile, aceştia au luat parte la marşul internaţional de instrucţie desfăşurat atât pentru pregătirea cadeţilor germani, cât şi a celor români. Mai mult decât atât, sub protecţia spiritului „Mircea”, în timpul parcurgerii celor peste 2.400 de mile marine, tinerii au avut ocazia să simtă marea şi ceea ce înseamnă viaţa la bordul unei nave militare. Pe durata întregului marş, instructorii din scoală care i-au însoţit pe elevi, alături de instructorii de la  bordul navei, le-au transmis viitorilor marinari cunoştinţele de bază necesare pentru a fi parte a unui echipaj, dar şi respectul şi profesionalismul de care aceştia trebuie să dea dovadă în viitoarea lor carieră militară, reuşind astfel atingerea tuturor obiectivelor propuse a fi îndeplinite pe timpul perioadei de practică. Aceste reuşite nu ar fost posibile fără cursurile desfăşurate la bord pe parcursul stagiului de practică, fără lucrările de matelotaj realizate în Marea Neagră, fără urcatul în arboradă în Marea Marmara, fără navigatul pe vele în albastrul Mării Egee, fără şcoala de rame desfăşurată în Marea Adriatică şi fără realizarea exerciţiilor de abandonul navei, cu lansarea plutei de salvare la apă în largul Mării Ionice.
Revederea cu cei dragi a fost una extrem de emoţionantă, bucuria reîntâlnirii putându-se citi pe chipurilor tuturor celor prezenţi. Părinţi, rude, prieteni şi prietene, toţi cei aflaţi pe cheu, au admirat cum faimosul velier acostează în siguranţă în portul de destinaţie, în acordurile muzicii militare intonate de fanfara Forţelor Navale.

Un moment cu totul emoţionant a fost atunci când, după acostare, elevul şcolii noastre Cristian Silivestru a cerut mâna prietenei sale, la bordul navei, înconjurat de colegii şi prietenii săi.Activităţi închinate zilei de 9 mai

O echipă a Forţelor Navale Române s-a deplasat la începutul lunii la CALAFAT, pentru a participa la activităţile prilejuite de sărbătorirea zilei de 9 Mai. Astfel, au fost aduse în atenţia publicului din oraşul de pe malul Dunării faptele de vitejie ale militarilor români din Războiului de Independenţă (1877-1878).
Un grup format din două cadre didactice şi un elev din şcoala noastră au făcut parte din această echipă şi, pe lângă activităţile mai sus menţionate, un alt obiectiv important a fost acela de a promova oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ din Forţele Navale în rândul elevilor de liceu. În acest sens au fost vizitate trei unităţi şcolare liceale astfel: Colegiu Tehnic ”Ştefan Milcu”, Liceul Teorectic ”Independenţa”, ambele din Calafat şi Liceul teoretic ”Gheorghe Vasilichi” din localitatea Cetate.
Activitatea de promovare a fost una de succes şi s-a concretizat prin semnarea unui protocol de colaborare între şcoala noastră şi unităţile şcolare menţionate.Ediţia a XXVI-a a concursului de matematică ”Viceamiral Vasile Urseanu”

Sâmbătă, 24 martie 2018, s-a desfăşurat la sediul şcolii cea de-a XXVI-a ediţie a unuia dintre cele mai longevive concursuri din judeţul Constanţa, adresat elevilor de clasa a VIII-a. Este vorba despre concursul de matematică ”Viceamiral Vasile Urseanu”, organizat de Liga Navală Română filiala Constanţa în colaborare cu Inspectoratul Judeţean Constanţa.
Eforturile depuse de membrii Ligii Navale Române pentru organizarea şi promovarea acestui eveniment s-au concretizat şi anul acesta printr-o prezenţă numeroasă. Astfel, un număr de peste 80 de elevi ai claselor a VIII-a din şcolile oraşului Constanţa şi din localităţile limitrofe, si-au demonstrat abilităţile în a rezolva exerciţiile şi problemele de matematică propuse de către comisia de elaborare a subiectelor.
Concursul a reprezentat pentru elevii participanţi şi o bună oportunitate de a-şi testa cunoştinţele la matematică, ca un preambul al unuia dintre cele mai importante examene din viaţa lor, examenul de evaluarea naţională.Campanie de promovare a Forţelor Navale în Bucovina

În perioada 19-23.02.2018, Forţele Navale Române au desfăşurat o amplă campanie de promovare a profesiei de militar în rândul elevilor din liceele şi colegiile liceale din judeţul Suceava. Astfel, elevii suceveni au avut ocazia să vadă machete de nave şi de faruri, hărţi şi instrumente de navigaţie, elemente şi accesorii ale echipamentelor scafandrilor de luptă şi ale infanteriştilor marini, materiale marinăreşti şi echipamente de mici dimensiuni utilizate de echipajele navelor militare, precum şi panoplii cu lucrări de matelotaj.
Pe toată perioada campaniei, din partea şcolii noastre au participat un ofiţer, o elevă de anul I şi un elev de anul II, aceştia alăturându-se studenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, precum şi unui număr de cadre militare din unităţi aparţinând Forţele Navale.
Calendarul campaniei de promovare a cuprins întâlniri cu elevii de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” şi Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, Centrul de servicii multifuncţionale pentru copiii aflaţi în dificultate din Fălticeni, Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” şi Colegiul Tehnic din Rădăuţi.

 Gala Voluntarului 2017
Naţiunile Unite au proclamat, în urmă cu 22 de ani, data de 5 decembrie ca Ziua Mondială a Voluntariatului. Această zi a fost dedicată tuturor celor care, prin acţiunile lor, au adus un aport deosebit la dezvoltarea societăţii.
Celebrată în întreaga lume, această zi a fost marcată şi la Constanţa, prin organizarea Galei Voluntarului 2017, eveniment ce s-a desfăşurat la Pavilionul Expoziţional Constanţa. În deschiderea galei, un grup de elevi ai şcolii noastre au intonat imnul de stat, momentul fiind apreciat de toţi cei prezenţi.
Fiind o prezenţă activă an de an în activităţile de voluntariat, alături de alte organizaţii, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale ”Amiral Ion Murgescu” a fost nominalizată la categoria Instituţia de învăţământ implicată în voluntariat, astfel fiind răsplătit efortul tuturor elevilor şi cadrelor şcolii ce participă la activităţi.

 


Ziua Naţională a României
Anul acesta activităţile dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României au avut o amploare deosebită, comparativ cu anii precedenţi, dat fiind faptul că suntem în anul premergător sărbătoririi centenarului Marii Uniri. Din această perspectivă, în premieră, un pluton de elevi ai şcolii noastre au participat la manifestările desfăşurate în Bucureşti, defilând pe sub Arcul de Triumf pentru prima dată de la evenimentele din decembrie 1989.


Sâmbătă, 25 noiembrie, un grup de 15 elevi ai şcolii noastre au participat la o activitate de plantare puieţi în Eforie Nord, în cadrul proiectului #Mobilizatron 2017, organizat de un supermarket din oraşul Constanţa. Activitatea s-a bucurat de o prezenţă peste aşteptări. Elevii noştri au lucrat alături de nişte oameni inimoşi, cum ar fi cei de la Comitetul Naţional pentru Drepturile Copilului Filiala Constanta, Asociaţia de Caritate din Armata României Camarazii subfiliala Mangalia si voluntarii lor, beneficiind si de suportul tehnic al echipei de specialişti Romsilva.Cea de-a VII-a ediţie a sesiunii de comunicări ştiinţifice a elevilor organizată de Şcoală Militară de Maiștri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, s-a desfăşurat anul acesta în perioada 08-10 noiembrie. Ca de fiecare dată, în ultimii ani, alături de elevii şcolii noastre au participat şi elevi ai celorlalte două şcoli de profil din ţara, precum şi elevi din liceele şi colegiile liceale cu care instituţia noastră are semnat un protocol de colaborare.
Lucrări pregătite de elevi au fost prezentate în cadrul a 5 secţiuni:

 • Electronică, informatică şi navigaţie
 • Armament
 • Mecanică şi electromecanică
 • Ştiinţe Socio-umane
 • Limbi străine.În viaţa fiecărui elev/student militar, depunerea jurământului militar reprezintă un moment cu încărcătură emoțională specială. De această emoție puternică au avut parte și cei 55 de elevi de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, care alături de colegii lor, studenții militari, au depus jurământul de credință față de patrie, marți 24.10.207, pe platoul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”.


In fiecare an, în a doua jumătate a lunii octombrie, elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” sunt invitați să participe alături de elevii Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” la activitățile organizate pentru a marca ziua acestei instituții de învățământ cu profil de marină. Astfel, luni 16.10.2017, un grup format din 21 de elevi, însoțiți de 3 cadre militare au participat la deschiderea festivităţilor, precum şi la concursuri de cultură generală cu tematică diferită şi competiții sportive: fotbal şi tras la parâmă.


În data de 08.10.2017, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral ION MURGESCU” a împlinit 120 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, vineri 06.10.2017 începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei s-au desfăşurat o serie de activităţi la care au participat, pe lângă Şeful Statului Major al Forţelor Navale - domnul viceamiral Alexandru Mârşu, reprezentanţi ai autorităţilor locale, foşti comandanţi ai şcolii, foste cadre militare, profesori şi instructori care şi-au desfăşurat activitatea de-a lungul timpului în instituţie, precum şi maiştri militari în activitate, alături de întregul personal al unităţii.
Programul activităţilor a început cu depuneri de coroane la bustul amiralului Ion Murgescu şi a continuat cu ceremonialul militar pe parcursul căruia au fost ţinute alocuţiuni, au fost înmânate plachete, însemne heraldice şi diplome personalului şcolii.

Luni, 11 septembrie 2017, începând cu ora 09.00, pe platoul şcolii s-a desfăşurat festivitatea de deschidere a noului an de învăţământ. Atât pentru cei 38 de elevi din anul II, dar mai ales pentru cei 58 din anul I, proaspeţi admişi, momentul a fost unul cu o încărcătură emoţională specială, deoarece anul acesta pe data de 8 octombrie, instituţia şcolară va sărbători 120 de ani de la înfiinţarea sa, fiind una dintre cele mai vechi din ţară.
La eveniment, alături de tinerii elevi s-au aflat părinţii, rudele şi prietenii acestora, dar şi reprezentanţi ai Statului Major General, ai Statului Major al Forţelor Navale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi, precum şi foşti comandanţi ai şcolii.

În perioada 6-9 august nava şcoală HS RODOS a Forţelor Navale ale Greciei cu 116 cadeţi la bord, care execută un marş de instrucţie în Marea Neagră, a efectuat o escală în portul Constanţa.
Programul echipajului navei greceşti a cuprins, printre altele, vizitarea autorităţilor locale, Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi Muzeului Marinei Române.
În data de 07.08.2017, cadeţii şi cadrele militare elene membrii ai echipajului au vizitat şcoala. Pe timpul desfăşurării activităţii, acestora le-a fost prezentată baza materială a şcolii şi, de asemenea, au avut loc discuţii şi schimburi de experienţe cu elevii din anul I şi cadrele instituţiei.
Nava HS RODOS face parte din clasa Jason şi este o navă de desant maritim, cu un deplasament de 4.900 tone, o lungime de 116 m, lăţime 15,3 m şi pescaj 3,4m. 

Vineri 28 iulie, începând cu ora 13.00, în aula mare a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, s-a desfăşurat festivitatea de absolvire a promoţiei 2017 „Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz – 100” de ofiţeri ingineri militari şi civili, precum şi de maiştri militari de marină.
În prezenţa viceamiralului dr. Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, cei 29 de absolvenţi militari ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi cei 53 de absolvenţi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au primit primele lor grade de ofiţeri, respectiv maiştri militari de marină, în Forţele Navale.
La acest important eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai Preşedinţiei, Ministerului Apărării Naţionale, ai autorităţilor publice centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice şi universitare constănţene, reprezentanţi ai instituţiilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului naval şi activităţilor portuare, delegaţi ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, rude şi prieteni.

In perioada, 24-26 mai 2017, şcoala noastră a onorat invitaţia de a participa la cea de-a VI-a ediţie a sesiunii de comunicări ştiinţifice a elevilor organizată de Şcoală Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc; Astfel un grup format de 3 cadre didactice militare si 10 elevii însoţiţi de comandantul unităţii, cdor. Viorel Roman, au participat la desfăşurarea lucrărilor sesiunii.
Lucrările prezentate de elevii instituţiei noastre au fost apreciate de membrii comisiilor de evaluare ca fiind bune şi foarte bune, menţionându-se în acelaşi timp şi faptul că, astfel de activităţi sunt benefice atât elevilor cat şi cadrelor didactice îndrumătoare.

În perioada 18-20 mai 2017, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” a participat la Târgul Ofertelor Educaţionale, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, la Pavilionul Expoziţional din staţiunea Mamaia.
Pe timpul celor 2 zile cât a durat activitatea, elevii şi cadrele didactice prezente la standul personalizat ale instituţiei noastre s-au bucurat de prezenţa unui număr mare de vizitatori, elevi şi părinţi deopotrivă, interesaţi de oferta educaţională pe care şcoala o promovează pentru anul de învăţământ 2017/2018.

In perioada 10-12 mai 2017, la sediul instituţiei, s-au desfăşurat lucrările sesiunii de comunicări ştiinţifice a cadrelor didactice, ediţia a VII-a. Ca de fiecare dată în ultimii ani, la activitate au participat cadre didactice din şcolile şi liceele constănţene, dar şi cadre didactice din celelalte două şcoli de profil din ţară.
Astfel, instituţiile de învăţământ reprezentate au fost:

 • Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanţa;
 • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc;
 • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre “Basarab I”, Piteşti;
 • Colegiul Tehnic Energetic, Constanţa;
 • Colegiul Tehnic de Marină, Constanţa;
 • Liceul teoretic „Ovidius”, Constanţa;
 • Şcoala gimnazială nr. 24 “Ion Jalea”, Constanţa;

Sesiunea de comunicări ştiinţifice s-a desfăşurat pe 3 secţiuni:

 • Inginerie electronică si ştiinţe nautice;
 • Inginerie electrică si inginerie mecanică;
 • Ştiinţe socio-umane si fundamentale.

 

În perioada 04-05.05.2017 s-a desfăşurat o vizită de evaluare externă periodică, în vederea atestării nivelului calităţii serviciilor educaţionale oferite de unitatea de învăţământ, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”. Principalele activităţi desfăşuate cu acest prilej au fost: vizitarea spaţiilor, observarea proceselor care se desfăşoară în şcoală, identificarea gradului de satisfacţie a beneficiarilor, direcţi şi indirecţi, faţă de serviciile educaţionale oferite şi a gradului de implicare în procesul decizional prin aplicarea de chestionare şi realizarea de interviuri, analiza documentelor, etc.

      În urma evaluării, calificativele obţinute au fost dintre cele mai bune.

Şi anul acesta, ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale, marinarii militari au mers în pelerinaj la Mănăstirea Dintr-un Lemn, din judeţul Vâlcea.  Şeful delegaţiei Forţelor Navale a fost comandorul ROMAN Viorel, comandantul şcolii, delegaţia fiind formată din cadre militare si, pentru prima dată, dintr-un grup de elevi ai instituţiei noastre.

Gazdă primitoare pentru oamenii apelor, Maica Stareţă Emanuela OPREA, a organizat o ceremonie religioasă de pomenire a eroilor marinari şi aviatori, precum şi a ministrului Aerului şi Marinei, din perioada 1938-1940, generalul Paul Teodorescu, cel care-şi doarme somnul de veci lângă bisericuţa construită din trunchiul unui singur stejar secular.

După slujbă, pelerinajul a continuat cu vizitarea bisericii din piatră, construcţie ce datează din vremea domnitorului Matei Basarab, în care este păstrată Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

În perioada 6 - 9 aprilie, la Centrul Expozitional ROMEXPO s-a desfăşurat Salonul Nautic Internaţional Bucureşti. Si anul acesta Forţele Navale au participat cu machete de nave, cărţi cu tematică navală, o expoziţie de lucrări de matelotaj şi un ansamblu marinăresc pentru pavoazare. Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral ION Murgescu” s-a prezentat la activitate cu un stand de promovare a ofertei educaţionale pentru anul de învăţământ 2017-2018.
Evenimentul strânge într-un singur loc majoritatea companiilor de profil din ţară şi îşi propune să devină un loc care reuneşte admiratori, entuziaşti şi profesionişti, un loc pentru cei care doresc să păşească într-o lume în care eleganţa şi sportivitatea se îmbină.

Aflată în plină desfăşurare, cea de-a VII-a ediţie a proiectului „O zi în şcoala militară”, organizat de Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale Am. Ion Murgescu, reprezintă o ocazie unică pentru elevii de liceu de a participa alături de colegii lor, elevii militari, la toate activităţile din programul orar cuprins în intervalul 08.00-16.00. Astfel tinerii liceeni, elevi ai instituţiilor de învăţământ cu care şcoala militară are semnat protocol de colaborare, în urma unei planificări stabilite de comun acord, se prezintă la sediul instituţiei la ora 08.00, de unde sunt preluaţi şi încadraţi în program. Pe timpul zilei se familiarizează cu modul de desfăşurare al cursurilor, participă la raportul companiei, servesc masa de prânz, luând astfel contact cu atmosfera din instituţia militară de învăţământ.

Anul acesta, perioada de desfăşurare a proiectului a debutat în prima zi de primăvară şi se va finaliza la sfârşitul lunii mai, pe 26.05.2017. În săptămâna 03-07.04.2017 sunt aşteptaţi 13 elevi de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa.

La data de 27 şi 28.03.2017, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” a primit vizita unui număr de peste 150 de elevi şi cadre didactice ale Liceului Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” din Medgidia şi ai Liceului Tehnologic „C.A.Rosetti” din Constanţa, cu ocazia proiectului naţional şcolar „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

Elevii liceali au cunoscut, din interior, baza tehnico-materială, cabinetele şi laboratoarele de specialitate în care îşi desfăşoară orele de curs elevii militari, dar şi muzeul şcolii în care, cu respect, se adună file din istoria instituţiei militare de învăţământ preuniversitar.

Fregata „La Fayette” a făcut o escală în Portul Constanţa, în perioada 24-27 martie, pentru a participa la un exerciţiu naval alături de nave din Forţele Navale. Cu aceasta ocazie, vineri, 24 martie, un grup de elevi ai şcolii noastre au fost invitaţi să viziteze impunătoarea navă franceză.

„La Fayette” este comandată de comandorul Stanislas Delatte şi a intrat în serviciul Marinei Naţionale Franceze în anul 1996. Nava are o lungime de 125m şi dispune de sisteme de rachete anti-navă Exocet 40, sistem de rachete Crotale, mitraliere de 12,7mm şi tunuri de 20mm şi de 100mm. 

Debutând în anul 1992, sub directa coordonare a amiralului Petre George, comandantul de atunci al liceului militar de marină „Alexandru Ioan CUZA”, concursul de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu” a ajuns la cea de-a XXV-a ediţie desfăşurată sâmbătă, 25 martie.

La concursul organizat anual de către Liga Navală Română, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi găzduit ca de fiecare dată în ultimii 10 ani de Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, au participat peste 60 de elevi de clasa a VIII-a, din oraşul şi judeţul Constanţa.

.

La data de 22.03.2017, reprezentanţi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” şi elevi militari au promovat oferta educaţională valabilă pentru anul de învăţământ 2017-2018, la Liceul Tehnologic “Dragomir Hurmuzescu” Medgidia.

Activitatea se înscrie în campania de promovare a şcolii militare în rândul elevilor liceali a ofertei educaţionale proprii, dar şi de prezentare a specificului carierei de maistru militar de marină.

La data de 20.03.2017, la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” s-a desfăşurat ceremonialul de învestire în funcţia de comandant al şcolii, a domnului comandor Viorel Vasile Roman.

La activitate a participat şeful Statului Major al Forţelor Navale, domnul Viceamiral doctor Alexandru Mîrşu, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din Forţele Navale, elevii şi personalul militar şi civil din şcoală

.

La data de 10 martie 2017, la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” s-a desfăşurat cea de-a noua întâlnire a partenerilor Protocolului de Colaborare, încheiat la iniţiativa şcolii noastre, sub egida Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

Cei douăzeci de parteneri educaţionali din Constanţa şi judeţ, în prezenţa reprezentantului Inspectoratului Şcolar Judeţean, au reafirmat beneficiul implicării elevilor din anii liceali şi elevii militari în activităţi comune cu rol educativ de cultură generală, sportive, de marcare a unor date cu semnificaţie deosebită în istoria naţională şi de cunoaştere reciprocă,  de responsabilizare a tinerilor elevi în dezvoltarea personalităţii, a abilităţilor comunicative şi sociale.

La data de 17.02.2017, cu ocazia sărbătoririi Zilei Consiliului Internaţional al Sportului Militar, sub deviza Prietenie prin sport, la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” s-au organizat activităţi sportive şi  crosul RUN DAY. La activitate au participat peste 137 de persoane cadre militare, elevi, personal civil contractual.

Activitatea a fost coordonată de ofiţerul cu educaţia fizică militară, Cpt.cdor Croitoru Cristian şi instructorul sportiv, Prof. Ungureanu Mircea.În perioada 16 – 18.01.2017, elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” şi studenţi ai Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” au promovat oferta educaţională a profesiei militare - în general, şi cea de maistru militar şi ofiţer al Forţelor Navale – în special, în rândul elevilor din liceele şi colegiile tehnice liceale din localitatea Iaşi.La data de 15.01.2017, în aula şcolii, în prezenţa personalului militar şi civil din unitate şi cu sprijinul Ligii Maiştrilor Militari de Marină, s-a desfăşurat festivitatea de premiere a elevilor cu cele mai bune rezultate obţinute după sesiunea de examene de iarnă.

Astfel, premiul „Maistru militar Cătălin Rădoi”, instituit de Liga Maiştrilor Militari de Marină, a fost acordat  elevului fruntaş Cătălin Grosu, cu media 9,59 şi elevului caporal Mihnea Gabriel Grosu cu media 9,54. În semn de profund respect, premiul a fost înmânat de doamna plutonier Mariana Rădoi, soţia maistrului militar al cărui nume il poartă premiul acordat.

De asemenea, au fost premiaţi cu bursa „Amiral Ion Murgescu”, instituită de şcoala noastră, pentru rezultate foarte bune la examenele din sesiunea de iarnă, elevul caporal Nicu Dumitraşcu, elevul caporal Radu Aiordachioaie şi elevul fruntaş Marian Rotar. Bursele au fost înmânate de preşedintele Ligii Maiştrilor Militari de Marină, domnul maistru militar principal (r) Emil Olteanu şi de către domnul maistru militar principal (r) Nicolae Radu.

La data de 21.12.2016, elevii şcolii noastre şi un grup de studenţi ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” au încântat personalul şcolii cu cântece şi colinde tradiţionale româneşti, în spiritul sărbătorilor de iarnă.

La data de 15 decembrie 2016, în profund spirit umanitar, elevii şcolii militare au dăruit cadouri copiilor din Centrul de Plasament Ovidiu.

La data de 25 noiembrie 2016, la debutul sărbătorilor de iarnă, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” au organizat Balul Bobocilor.


A VI-a  ediție a  Sesiunii de comunicări științifice a elevilor  s-a desfășurat în perioada 9 - 11 noiembrie 2016, la Şcoală Militară de Maiștri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.

Păstrând tradiția implementată încă de la prima ediție, şi anul acesta la activitate au participat, pe lângă elevii şcolii noastre, elevi din Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, elevi din Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre “Basarab I”, precum şi elevi din liceele și colegiile liceeale cu care instituţia noastră colaborează.

Cele 68 de lucrări ale elevilor au fost prezentate în cadrul celor 5 secţiuni:

 • Electronică, informatică şi navigaţie
 • Armament
 • Mecanică şi electromecanică
 • Ştiinţe Socio-umane
 • Limbi străine

Activitatea s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii şi poate fi considerată ca o simulare pentru elevii din anul II ai şcolilor militare, care, la sfârșitul anului de învăţământ vor trebui să susţină prezentarea lucrării de absolvire.

În perioada 07 – 11.11.2016, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” a organizat pentru elevii din anul I şi II, programul naţional Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun.
Cu acestă ocazie, elevii militari au vizitat Monumentul Tropaeum Traiani din Adamclisi şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa.
Nu au lipsit din program, de asemenea, activităţile şi întrecerile sportive şi, mai ales, au participat la sesiunea de comunicări ştiinţifice ale elevilor, organizată în instituţia noastră. Activitatea s-a bucurat şi de prezenţa elevilor militari din instituţiile omoloage din ţară, precum şi a elevilor din liceele şi colegiile tehnice liceale partenere ale Protocolului de Colaborare încheiat la iniţiativa şcolii noastre, sub egida Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

La data de 30.10.2016, nava şcoală Mircea a adus acasă elevii anului I din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, care au efectuat instruirea practică şi teoretică de specialitate, timp de 21 de zile, pe apele Mării Negre şi Mării Egee.

Luni, 24.10.2016, tinerii elevi din anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” au depus jurămâtul militar în cadrul unei festivităţi ce s-a desfăşurat pe platoul Academiei Navale “Mircea Cel Bătrân” alături de colegii lor, studenţii militari.

Cei 38 boboci, dintre care 8 fete şi 30 băieţi, care au ales să se iniţieze şi să se perfecţioneze în însuşirea competenţelor profesionale specifice  profesiei de maistru militar de marină, se vor pregăti, pe parcursul celor 2 ani de studii, în următoarele specialităţi militare: Artilerie navală şi antiaeriană, Rachete navale şi antiaeriene, Arme sub apă, Comunicaţii navale şi observare-semnalizare, Motoare şi maşini navale.

Colaborarea instituţională dintre şcoala noastră şi Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” s-a concretizat şi anul acesta prin participarea la activităţile organizate cu ocazia sărbătorii a 41 de ani de la înfiinţarea instituţiei liceale cu profil de marină. Astfel, împreună cu comandantul şcolii, un grup de cadre didactice şi 34 de elevi au participat la deschiderea festivităţilor, precum şi la concursuri de cultură generală cu tematică diferită şi competiţii sportive: handbal, fotbal şi tras la parâmă.

Luni 12.09.2016, începând cu ora 12.30,  pe platoul unităţii s-a desfăşurat festivitatea de deschidere a noului an de învăţământ.
Păşind pe porţile instituţiei şi luând contact, pentru prima dată, cu rigorile vieţii cazone, în urmă cu câteva zile, pentru cei 38 de elevi de anul I dintre care 7 fete şi 31 de băieţi, această festivitate a fost prima organizată cu onoruri militare, emoţia şi încărcătura momentului putându-se citi atât pe feţele tinerilor boboci, cât şi a părinţilor prezenţi.
La activitate, pe lângă părinţii, rudele şi prietenii tinerilor elevi, au participat reprezentanţi ai Statului Major General, ai Statului Major al Forţelor Navale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi.

Arhivă evenimente